Oost NL

Nationale iconen: kunstalvleesklier uit Goor een van de winnaars

​Een kunstalvleesklier voor mensen met diabetes, oneindig hergebruiken van plastic PET-afval en een satellietnetwerk waardoor het Internet of Things (IoT) overal ter wereld te gebruiken is. De innovaties van Inreda Diabetic (kunstalvleesklier), Ioniqa (PET-upcycling) en Hiber (satellietnetwerk HiberBand) zijn door het kabinet benoemd tot Nationale Iconen. De drie winnaars zijn door staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vanavond bekendgemaakt in het tv-programma De Wereld Draait Door.

Nationale iconen

​Inreda Diabetic – kunstalvleesklier voor mensen met diabetes (Goor)

Inreda Diabetic is opgericht door Robin Koops. Hij heeft als diabetespatiënt het apparaat zelf ontwikkeld en op zichzelf getest. Hij gebruikt het apparaat nu al maanden met goede resultaten. Ook de interniste-endocrinologe Arianne van Bon testte het apparaat bij haar patiënten, van wie de bloedsuikerwaarden verbeterden en de klachten verminderden. De kunstalvleesklier neemt de regulatie van bloedsuikerwaarden (glucose) over van mensen met diabetes type 1. Het is het enige bi-hormonale apparaat ter wereld dat volledig automatisch werkt en waarin alle componenten geïntegreerd zijn. De patiënt hoeft niet meer zelf te meten en na te denken over hoeveel en wanneer te spuiten. Een recente test is veelbelovend: 99,2 procent van de tijd een glucosewaarde binnen de streefwaarden en volledige reductie van te lage bloedsuikers (hypoglycemie). Doel is nu om het product naar de markt te brengen. Daar is CE-certificering voor nodig, die in het voorjaar van 2020 wordt verwacht. Minister Bijleveld is vanuit het kabinet de ambassadeur voor dit Nationale Icoon.

Rocket

Oost NL kent Inreda Diabetic onder meer vanuit het INTERREG-programma ROCKET​, daarin werkte het bedrijf binnen het Validis-project samen met andere partijen aan een nieuwe methode van insuline-toediening voor diabetespatiënten. Meer over dat project is hier te lezen: http://rocket-innovations.eu/next-generation-insulin-infusion-needles/

Leadax

Onder de tien genomineerden​ bevond zich ook Leadax uit Wapenveld. Leadax ontwikkelt het nieuwe lood: een volledig circulair vervanger van lood. De provincie Gelderland en Oost NL ondersteunen het bedrijf via het programma De Groeiversneller.