Header fallback 1

Michiel Scheffer op werkbezoek in Oost-Nederland: ‘impact door investeren in regionale ecosystemen in Europa’’

Op dinsdag 9 en woensdag 10 mei 2023 heeft voormalig Gelders gedeputeerde Economie Michiel Scheffer op uitnodiging van Theo Föllings een werkbezoek gebracht aan Oost NL. Scheffer gaat per 1 juni in Brussel aan de slag als voorzitter van de Europese Innovatie Council (EIC) en is eerste adviseur aan de EU-commissie op het gebied van Innovatie. Voorafgaand aan zijn nieuwe positie liet hij zich inspireren. Tijdens het werkbezoek stonden de innovatie ecosystemen en investeringen in Oost-Nederland centraal.

Michiel Scheffer.jpg

Michiel Scheffer: ‘’Aandacht is nodig voor regionale ecosystemen in Europa. Het ecosysteem is niet kwetsbaar van een actor minder, het is een sleutel tot succes. In de Europese regio Oost-Nederland werken ze al aan succesvolle ecosystemen, als eiwittransitie en fotonica, met impact op een digitale en groene toekomst voor regionale ondernemers. We zullen Europese regio’s echt sneller met elkaar moeten verbinden. Dan bouw je aan succesvolle innovatie ecosystemen, benut je kansen en houden wij ons bezig met wat de wereld nodig heeft.’’ 

In zijn nieuwe functie gaat hij werken aan het toekomstbestendig maken van de EIC en het gereedmaken ervan voor de nieuwe programmaperiode na 2027 op basis van groene en digitale beleidsprioriteiten. Hij benadrukte dat de urgentie voor de maatschappelijke transformaties leidend zijn voor de huidige Europese Commissie. Weerbaarheid en strategische autonomie zijn topprioriteit.

Scheffer kreeg informatie over hoe de regio Oost-Nederland werkt aan innovatieve oplossingen voor een gezonde en duurzame toekomst voor iedereen. Theo Föllings, directeur Business Development bij Oost NL: ”We werken in Oost-Nederland met een gerichte aanpak om onze innovatie ecosystemen te versterken en daaruit voorkomende nieuwe bedrijvigheid te financieren en op te schalen. In het platform Think East Netherlands werken we met de EU samen om vanuit die ecosystemen deze bedrijvigheid met Europese partners en middelen verder van de grond te krijgen.” Het vernieuwde EEN-project, dat een Europees innovatief handelsnetwerk vormt en innovatieve EU partners en regio’s aan elkaar verbindt kwam aan bod. Op de eerste dag werd vooral ingegaan op de ecosystemen agrofood, met de focus op eiwittransitie, en fotonica.

De tweede dag stond in het teken van investeringen, waarbij onder andere ingegaan werd op de recente investering, vanuit het eiwitecosysteem, in revyve door het Perspectieffonds Gelderland. Ook was aandacht voor de investering in Pro Parents en hoe Oost NL vanuit het Participatiefonds investeert in bedrijven actief ecosysteem rond fotonica. Deze investeringen dragen bij aan wereldwijde oplossingen.

“Het gaat om langjarige ontwikkelingen om innovatie bij bedrijven te stimuleren. De EIC heeft instrumenten voor baanbrekende innovaties van bedrijven. Samenwerken is cruciaal, zowel regionaal, nationaal als op Europese schaal. Zo benutten we de ervaring en kennis in de regio’s optimaal om te bouwen aan een groene en digitale economie,” aldus Scheffer. 

foto:  Michiel Scheffer (President EIC (in waiting)), Wendy de Jong (algemeen directeur Oost NL), Chimwemwe de Gaay- Fortman (directeur Capital Oost NL)