Oost NL

"Maken zit in ons DNA"

Tijdens ons jubileumevent op 25 juni 2018 kijken we naar de toekomst. Voor welke maatschappelijke uitdagingen staan we? Onze collega Chris Willemsen, projectmanager Hightech, organiseert samen met CIVON de sessie ‘Van robot, cobot tot productieve collega’s met een chip.’ ​
maakindustrie15_jr

Wat betekent duurzame ontwikkeling voor jou?

 
"Duurzame ontwikkeling begint bij jezelf. Welke footprint laat ikzelf achter en wat kan ik eraan doen om die te beperken zodat mijn kinderen en generaties na ons in een mooie wereld kunnen leven. In mijn dagelijkse werk richt ik me op de ontwikkeling van smart industry projecten voor en door de maakindustrie in Oost-Nederland. Met inzet van nieuwe technologieën zoals robots, cobots, bigdata en kunstmatige intelligentie kunnen maakbedrijven steeds flexibeler en productiever worden, meer produceren met hetzelfde aantal  mensen. Bijkomend voordeel is dat ze daarbij steeds minder fouten maken, minder materiaal en energie verspillen. Een win-win voor ondernemer en de wereld; men kan concurreren op wereldniveau en tegelijkertijd de footprint verkleinen. Steeds meer ondernemers gaan op deze manier naar hun business kijken."
 

Maatschappelijk uitdagingen, wat is jouw impact? 

 
"De veranderingen op het gebied van smart industry en digitalisering vinden plaats op exponentiele schaal. Ze zijn complex, grijpen in op wereldschaal en verlopen in een razend tempo.  Hierdoor is het onmogelijk om dit als ondernemer of bedrijf alleen mee aan de slag te gaan, samenwerken is essentieel. Ik help ondernemers bij dit proces door nieuwe contacten, kennis en vaardigheden met elkaar te verbinden. Dit zal vroeg of laat leiden tot nieuwe business voor de regio."
            

Wat vormt volgens jou de toekomstige kracht van Oost-Nederland?

 
"Ik ben trots op Oost-Nederland. Naast de mooie natuur en de ruimte hebben we een doeners mentaliteit. En maken zit in ons DNA. De maakindustrie in Gelderland en Overijssel levert een belangrijke bijdrage aan de economie van de regio en is ook een belangrijke banenmotor. We zijn specialist in de flexibele toelevering  van bedrijven in Nederland en de rest van de wereld. In combinatie met de Agro-Food- en EMT-sector hebben we een hele sterke troef in handen om gezamenlijk oplossingen te ontwikkelingen voor de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan. Veilig voedsel, smart energy, schoon water, nieuwe materialen."