Oost NL

Lancering The Protein Cluster in Oost-Nederland

​Tijdens de Food Valley Summit Green Proteins op 11 oktober vond in aanwezigheid van nationaal en internationaal publiek de lancering plaats van The Protein Cluster, een samenwerking van de provincies Gelderland en Overijssel, Food Valley NL en Oost NL. The Protein Cluster (TPC) zal fungeren als internationaal centrum voor ondernemers in de plantaardige eiwitketen die inzetten op de duurzaam-commerciële potentie en internationalisering van 'groene' eiwitten.

The Protein Cluster

The Protein Cluster

Oost-Nederland telt al meer dan 60 bedrijven, onderzoeksinstellingen en andere organisaties die zich onderscheiden op het gebied van de eiwittransitie; de overgang naar een voedingsschema met meer plantaardige eiwitten. "De hoge concentratie van al deze organisaties die actief bezig met de eiwittransitie samen met The Protein Cluster zien we als een ijzersterke combinatie met veel potentie om de export van in Nederland ontwikkelde 'groene eiwit' ingrediënten, producten, concepten, kennis en technieken te vergroten en tegelijkertijd als een mooie kans om ook meer aandacht voor de verdere ontwikkeling van het lokaal plantaardig eiwitklimaat centraal te stellen", aldus Roger van Hoesel, managing Tijdens de feestelijke gelegenheid bood Food designer Katja Gruijters het publiek de door haar ontwikkelde green protein bites, gemaakt met plantaardige eiwitten van Gelderse en Overijsselse bedrijven, aan.

Food Valley Summit Green Proteins

"Creëer een eigen identiteit rondom plantaardige eiwitten, geen vervanging of alternatief." "We zijn producten zoals fruit salami gaan ontwikkelen; minder vlees, meer plantaardige ingrediënten toegevoegd. Het succes van deze producten zit in het feit dat we niks weghalen uit het product, maar juist plantaardige ingrediënten toevoegen." Het zijn enkele statements van de keynote sprekers tijdens de Summit. Naast de inspirerende succesverhalen en nieuwe methodes om productontwikkeling te versnellen en om tot daadwerkelijke vernieuwing te komen was er ook aandacht voor het Green Protein Fund, een investeerdersfonds gericht op vermarkten van duurzaam geproduceerde producten met plantaardige eiwitten. Tijdens de lunch was er gelegenheid voor pitches en innovatieproeverijen gebaseerd op producten en ingrediënten van bedrijven, bereidt door Topsportrestaurant Sportcentrum Papendal in Arnhem.

Ruim 170 bezoekers uit onder meer Canada, China, Engeland, Indonesië, Japan, Nederland en Zuid-Korea namen deel aan de Food Valley Summit Green Proteins, de tweede summit dit jaar uit een reeks van vier (Salt Reduction eerder dit jaar, Personalized Nutrition op 12 oktober en Food Packaging op 7 december). Doel van de Food Valley Summits is innovatie en business stimuleren door  samen met bedrijven, kennisinstellingen en overheid kennis te delen vanuit verschillende invalshoeken en innovatieve ontwikkelingen en bedrijven een podium te bieden. De Food Valley summits worden mede mogelijk gemaakt door provincie Gelderland en de gemeente Ede. 

Food Valley Summit Food Packaging, Changing the Game

Tijdens de Food Packaging Summit op 7 december staan "Emerging Supply Chain Trends, Smart Packaging and Revolutionary Materials and Technologies" centraal. Vanaf november start een online poll rondom deze thema's. De resultaten worden tijdens de Summit op 7 december in Ede bekendgemaakt.