Oost NL

Koning opent nieuw onderzoekscentrum Unilever op Wageningse campus

Koning Willem-Alexander heeft vrijdagmiddag het Unilever Foods Innovation Centre geopend op het terrein van de Wageningse universiteit. De multinational koos voor haar wereldwijde onderzoek naar voedingsmiddelen voor een plek waar naast veel academisch talent ook jonge bedrijven zitten. Ruim 500 Unilever medewerkers werken hier samen aan gezonde en duurzame voedingsinnovaties. Oost NL ondersteunde samen met NFIA en Wageningen campus en andere partners Unilever bij de locatiekeuze. 

unilever

Unilever investeerde € 85 miljoen in het Foods Innovation Centre, genaamd Hive, te midden van toonaangevende academische onderzoekscentra, start-ups en externe partners. Vanuit Hive geeft Unilever leiding aan haar wereldwijde innovatieprogramma's voor voedingsmiddelen voor merken als Knorr, Hellmann's, The Vegetarian Butcher en Calvė. Onderzoeksgebieden zijn onder meer: plantaardige ingrediënten en vleesalternatieven, efficiënte gewassen, duurzame voedselverpakkingen en voedzame voedingsmiddelen.

Samen met haar partners wil Unilever de voedingsmiddelenindustrie omvormen tot een gezond en duurzaam systeem dat innovaties stimuleert die gezonder zijn voor mens en milieu.

Alan Jope, CEO van Unilever: "We hebben een fundamentele transformatie van het voedselsysteem nodig als we meer dan 9 miljard mensen duurzaam en voedzaam willen voeden. Ondervoeding, obesitas, klimaatverandering en voedselverspilling zijn kwesties die alleen kunnen worden aangepakt als we samenwerken om technologie en innovatie te versnellen. Met een wereldwijd onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Wageningen zijn we in staat dit te doen."

De regio Wageningen heeft vaak de bijnaam "Food Valley" - een knipoog naar Silicon Valley - als erkenning voor de doorbraken op het gebied van agrofoodtechnologie die worden gegenereerd door start-ups, wetenschappelijke instituten en bedrijven in de regio.

Het Foods Innovation Centre is het duurzaamste multifunctionele gebouw ter wereld: 'BREEAM-NL Outstanding'. Het energieneutrale gebouw omvat naast kantoren diverse laboratoria, testkeukens en een mini-fabriek waarin nieuwe producten op kleine schaal worden ontwikkeld en getest. Een groot deel van het gebouw is toegankelijk voor publiek. Eerder dit jaar won het gebouw twee prestigieuze designprijzen: de Global Design Award voor commerciële projecten en de Global Public Award.