Oost NL

Kleine groep patiënten krijgt meniscusprothese

ATRO Medical BV heeft toestemming van de Inspectie Gezondheidszorg om de meniscusprothese Trammpolin® te implanteren bij achttien patiënten. Dit doet ATRO Medical BV samen met het Radboudumc, het Maastricht UMC+ en de Sint Maartenskliniek. Met dit klinische onderzoek wordt vastgesteld of Trammpolin® bij patiënten leidt tot minder pijn en een beter belastbare knie. Oost NL investeerde begin dit jaar vanuit haar participatiefonds in ATRO Medical.

ATRO Medical

In een gezonde knie werkt de meniscus als schokbreker. Zonder een goed functionerende schokbreker ontstaan vaak pijn en bewegingsbeperkingen in de knie. Een operatieve behandeling hiervoor ontbreekt op dit moment. Pas bij een ernstig versleten knie wordt het hele kniegewricht vervangen door een totale knieprothese. De kunststofprothese Trammpolin® vervangt alleen de meniscus en brengt zo de schokbrekerfunctie weer terug. Deze prothese is bedoeld voor patiënten die in het verleden een kijkoperatie hebben ondergaan, waarbij de meniscus geheel of gedeeltelijk is verwijderd. Daarmee kan de periode tot een totale knieprothese worden overbrugd. Het klinische onderzoek dat nu wordt uitgevoerd, moet aantonen of de meniscusprothese veilig is en of de pijn in de knie daadwerkelijk zal verminderen.

Slijtage

Orthopedisch chirurg Sebastiaan van de Groes van het Radboudumc: “Doordat de ontwikkeling van de Trammpolin® meniscusprothese in het Radboudumc heeft plaatsgevonden en de prothese bij de eerste patiënten ook hier wordt geplaatst, kunnen we snel de eventuele aandachtspunten oplossen. Hierdoor is een snelle, efficiënte en veilige introductie van dit nieuwe implantaat mogelijk.”

“Op de polikliniek zien we regelmatig patiënten met pijnklachten aan hun knie, door slijtage aan de meniscus”, zegt orthopedisch chirurg Koen Defoort van de Sint Maartenskliniek. “Door plaatsing van deze meniscusprothese verwachten we een effectieve én veilige behandeling te kunnen bieden voor deze patiëntengroep.”

Lees het hele bericht op de website van ATRO Medical.