Oost NL

Investering voor Wageningse startup Time-travelling Milkman

Time-travelling Milkman ontwikkelt duurzame plantaardige ingrediënten voor zuivelalternatieven

Time-travelling Milkman (TTM) ontwikkelt als spin-off van Wageningen University & Research (WUR) romige, gezonde en duurzame vetingrediënten voor de verbetering van de textuur van zuivelalternatieven. Met haar techniek onttrekt het bedrijf vetdelen uit zaden om daar romige ingrediënten van te maken. Om de productie op te schalen, en haar producten verder te valideren en nieuwe toepassingen te onderzoeken, ontvangt de Wageningse startup een financiering vanuit  innovatiefonds ION+ een fonds dat gesubsidieerd wordt uit Europese subsidieprogramma OP-Oost en een cofinanciering van de provincie Gelderland en vanuit Thematische Technology Transfer fonds van SHIFT Invest.

Zuivelproductie heeft een grote impact op het milieu en dus is de ontwikkeling van alternatieven erg belangrijk. Om de smaak van die producten op het gewenste niveau te krijgen, wordt momenteel veel gebruik gemaakt van palm- en kokosolie maar deze ingrediënten zijn niet duurzaam. Dimitris Karefyllakis, CEO en oprichter TTM: “We halen veel zuivelalternatieven nu nog uit palmolie. Die moet van ver komen en de productie leidt tot ontbossing van het tropisch regenwoud. Wij kunnen met onze technologie kleine ‘bolletjes’ vet (oleosomen) uit zaden van Europese zonnebloemen halen en zo een lokaal geproduceerd alternatief bieden.” TTM verbetert met haar product de smaak en textuur van plantaardige zuivelalternatieven. “Romigheid komt van vet, niet van eiwit. Alternatieve eiwitbronnen zijn er in overvloed, maar het belang van het vetelement heeft men over het hoofd gezien. De eiwittransitie kan niet slagen als we geen smaakvolle duurzame vetopties aanbieden,” aldus Karefyllakis.

Investering

Karefyllakis: “We hebben een duidelijk plan hoe we met TTM onze ambities willen realiseren. Dat gaat niet alleen, je hebt partners nodig die je op weg helpen naar de volgende stap. Oost NL en SHIFT Invest ondersteunen ons met kennis, netwerk en financiering waardoor we onze opschaling en commerciële uitrol kunnen realiseren.”

Ook Remko Boom, Prof. Food Process Engineering bij de WUR erkent de potentie van deze nieuwe technologie. “We hebben ontdekt dat als we de natuurlijke structuur intact kunnen houden, we betere ingrediënten kunnen maken. Dat kunnen we ook nog eens doen zonder dat we de traditionele oplosmiddelen nodig hebben, maar gewoon door water te gebruiken. Het is fantastisch dat TTM nu in staat is om dit in de praktijk te verwezenlijken. Dit zal een nieuwe fase inluiden, waarin we naar duurzamere productie van ons eten kunnen gaan.”

Carl Heijne, senior investment manager Food bij Oost NL: “De eiwittransitie is een belangrijke uitdaging van onze tijd. Een meer plantaardig dieet zorgt voor minder schade aan het milieu en is gezonder. Maar aan bestaande plantaardige zuivelalternatieven kleven nog veel nadelen. TTM heeft een innovatieve oplossing in handen. Vet uit zaden is veel duurzamer. We zijn trots dat we met een financiering vanuit ION+ en met ondersteuning van het programma De Groeiversneller kunnen helpen bij het versnellen van de marktintroductie.” TTM ontvangt de investering vanuit ION+, een innovatiefonds voor mkb’ers in Gelderland. ION+ wordt gefinancierd door een bijdrage uit het Europese subsidieprogramma OP-Oost en een cofinanciering van de provincie Gelderland. Oost NL is fondsmanager en verstrekt de financiering aan Gelderse mkb-ers in een risicovolle innovatiefase.

Tekst gaat door onder de foto.

ttm team

Het team van TTM, van links naar rechts: Gustav Waschatko, Chief Operating Officer, Saskia Tersteeg, Lead Scientist, Dimitris Karefyllakis, Co-founder and CEO, Costas Nikiforidis, Co-founder and Scientific Advisor

Bram Ledeboer, partner bij SHIFT Invest: “Time-travelling Milkman is goed gepositioneerd om de eiwittransitie te versnellen vandaag en in de toekomst”. SHIFT Invest, een multi-stage impact fonds, financiert TTM vanuit het Thematische Technology Transfer fonds (TTT), een samenwerking met de vier Nederlandse technische universiteiten (WUR, TU/E, UT en TU Delft), TNO en RVO met als doel vroege fase bedrijven met disruptieve technologie, ontwikkeld bij kennisinstellingen, verder te brengen. Ook Maurits Burgering, Programma Directeur TTT Circulaire Technologie (TTT-CT) is enthousiast over de investering: “Sowieso een geweldige naam; The Time-travelling Milkman! Mooi dat we een investering vanuit het TTT thema Circulaire Technologie hebben kunnen realiseren”.

Time-travelling Milkman in het ecosysteem

Eerder ontving TTM ondersteuning vanuit het programma De Groeiversneller. De Groeiversneller wordt gefinancierd door provincie Gelderland. TTM neemt deel aan het acceleratieprogramma van StartLife (waarbij startups met hulp van de WUR en Oost NL hun groei te versnellen) en is lid van de The Protein Cluster (TPC). Een cluster van bedrijven met een focus op de eiwittransitie. De investering vanuit ION+ sluit aan bij de doelen van de provincie Gelderland om innovaties in de eiwittransitie te versnellen.

OP Oost