Oost NL

INTERREG Project FOOD2020 fase II succesvol afgesloten

Het Duits-Nederlandse samenwerkingsproject FOOD2020 fase II is afgesloten. Gedurende de vierjarige looptijd van het project zijn 21 innovatieprojecten en zeven denktanks in de landbouw- en levensmiddelenindustrie ondersteund met een budget van meer dan 4,5 miljoen euro. Ieder Nederlands-Duitse samenwerkingsproject ontving maximaal 270.000 euro subsidie. 59 bedrijven waren bij deze innovatieprojecten betrokken en ontvingen subsidies. In totaal hebben meer dan 300 bedrijven steun ontvangen.

food2020.jpg

FOOD2020 was gericht op innovaties binnen de levensmiddelenindustrie in de Duits-Nederlandse INTERREG-regio en was in staat om de innovatiecapaciteit op lange termijn te versterken. De thematische zwaartepunten waren duurzame en gezonde levensmiddelen, voedselveiligheid, voedselzekerheid en sociale innovatie.

Naast de innovatieprojecten hebben wetenschappers en deskundigen - via denktanks - bedrijven geïnformeerd en geholpen oplossingen te vinden voor de huidige uitdagingen in de levensmiddelenindustrie. Hierbij ging het bijvoorbeeld om alternatieve eiwitbronnen, circulaire economie en vermindering van zout, vet en suiker in levensmiddelen.

In totaal waren acht partners betrokken bij FOOD2020 fase II. Het project, dat twee en een half jaar heeft geduurd, werd gecoördineerd door het Duitse Instituut voor Levensmiddelentechnologie DIL. De andere partners waren Food Processing Initiative e.V., GIQS e.V., Oost NL, TCNN, N.V. NOM, NV LIOF en de BOM.

Aangezien er dit jaar geen eindevenement mogelijk was vanwege de Corona-pandemie werd een film over het project gemaakt om de resultaten van het project toe te lichten. Bekijk hier het eindresultaat.

FOOD2020 Fase II is uitgevoerd in het kader van het INTERREG-programma Duitsland-Nederland en medegefinancierd door de Europese Unie, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de provincies Drenthe, Fryslân, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel, het Ministerium für Wirtschaft, Innovation, Digitalisierung und Energie van de deelstaat Noordrijn-Westfalen en het Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung van Nedersaksen. FOOD2020 wordt begeleid door het programmamanagement bij de Eems Dollard Regio.