Header fallback 1

Internationale Biopharma Mediatour bezoekt Nijmegen

​De komst van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) naar Nederland door de naderende Brexit kan een positieve impuls geven aan de medicijnontwikkeling in Nijmegen. De eerste internationale groep journalisten ontmoette deze week al onderzoeksteams van het Radboudumc en regionaal gevestigde bedrijven zoals Synthon, Mercachem en Vaxxinova.

groepsfoto

Door de verhuizing van EMA (het Europees Geneesmiddelen Agentschap) naar Amsterdam zullen veel internationale pharma- en biotechbedrijven en onderzoeksinstituten met een andere bril naar Nederland kijken. Het Europese EMA is min of meer te vergelijken met het Amerikaanse FDA en heeft daarvoor veel invloed op de pharma- en biotechsector (zie: www.ema.europa.eu/en/about-us/who-we-are).

Aantrekkelijk ecosysteem

Friso Hennings Backer, sectormanager voor Life Sciences & Health bij ontwikkelingsmaatschappij Oost NL, is nauw betrokken bij het recent opgerichte acquisitieteam dat in dat kader meer bedrijvigheid en onderzoek naar Nederland wil halen. 'Internationale pharma- & biotechbedrijven uit Noord-Amerika en Azië tonen steeds meer interesse voor research of een productievestiging in Nederland. Dat komt deels door het al sterk op samenwerking gerichte Life Sciences & Health ecosysteem in Nederland, maar ook de dreigende Brexit en de verhuizing van EMA van Londen naar Amsterdam spelen daarbij een rol.'

Tour voor Amerikaanse en Engelse journalisten

Bekendheid met het Nederlandse Life Science & Health ecosysteem is een belangrijke voorwaarde in dit proces. Berichtgeving in buitenlandse (gespecialiseerde) media speelt daarbij een belangrijke rol. Daarom reisde van 1 tot 3 oktober een groep journalisten van Amerikaanse en Engelse vakbladen door Nederland. De delegatie bezocht ook de regio Nijmegen en Oss, van oudsher twee locaties met veel kruisbestuiving tussen farmaceutisch onderzoek en bedrijfsleven. Maandagavond heette Burgemeester Bruls, namens de gemeente Nijmegen en de Economic Board, de journalisten welkom  en gaven Synthon, Vaxxinova, Mercachem en Parkinsonet een korte presentatie. Ze vormen allemaal een integraal onderdeel van het Nijmeegse ecosysteem en zijn prachtige voorbeelden van kennisintensieve bedrijvigheid met internationale allure, die voortkomen uit innovatief onderzoek en ontwikkeling.

Reizende kankercellen in beeld

Dinsdagochtend bezochten de journalisten het Radboudumc waar Otto Boerman, directeur van het Centraal Dierenlab (CDL) en Paul Smits, decaan en vicevoorzitter van de Raad van Bestuur hen ontvingen. In het Multiphotonlab van Peter Friedl zagen de journalisten hoe met de nieuwste technologieën uitzaaiende kankercellen in het levende lichaam zichtbaar worden gemaakt. Zeer gedetailleerd zagen ze onder andere hoe een afweercel een kankercel opzoekt, doodt en opruimt. Het effect van nieuwe geneesmiddelen en (immuun)therapieën is met deze techniek effectief in beeld te brengen, wat de groep tot een interessante partner maakt voor farmabedrijven.

Genetische pleisters

Leo Joosten van de groep van Spinozaprijswinnaar Mihai Netea sprak over de laatste ontwikkelingen in 'Trained Immunity', een onderwerp wat deze onderzoeksgroep wereldwijd op de kaart heeft gezet. Consequenties voor medische behandelingen worden al nader onderzocht en ook vertalingen naar bedrijvigheid zijn gezet. Datzelfde is het geval met 'genetische pleisters' tegen erfelijke aandoeningen zoals blindheid, die geneticus Rob Collin ontwikkelt. Via het in beursgenoteerde bedrijf ProQR worden binnenkort de eerste tests uitgevoerd bij patiënten.

Mini-breintjes

Jason Keller, uit de groep van Hans van Bokhoven en Nael Nadif Kasri, presenteerde een bijzonder innovatief en persoonsgericht voorbeeld. Het is erg lastig om heel snel het juiste medicijn te vinden voor een kind met Dravetsyndroom (een ernstige vorm van epilepsie). Hoe langer het duurt om het juiste medicijn te vinden, hoe meer schade de hersenen kunnen oplopen van het zich nog ontwikkelende jonge kind. Van huid- of bloedcellen van het individuele kind worden hersencellen (mini-breintjes) gemaakt waarmee veel sneller dan tot dusver het juiste medicijn moet worden gevonden. Fascinerend onderzoek, deels farmaceutisch, dat hopelijk snel kan worden toegepast.

Ontwikkeling malariavaccin

Medisch microbioloog Robert Sauerwein bood de journalisten een overzicht van het hoogwaardige malariaonderzoek dat al decennialang in Nijmegen plaatsvindt en de afgelopen jaren onder andere heeft geleid tot het spin-off bedrijf TropIQ, een 'muggenfabriek' en een unieke opzet voor het testen van malariavaccins bij mensen. In samenwerking met de Bill and Melinda Gates Foundation werkt men aan de ontwikkeling van een vaccin tegen malaria, maar ook aan middelen die de verspreiding (en besmettelijkheid) van malariamuggen tegengaan. In korte tijd kregen de journalisten van onder andere 'Genetic Engineering & Bio Technology News, Life Science Leader en Pharmaceutical manufacturing' zo interessante aanknopingspunten voorgeschoteld voor boeiende artikelen over het Nijmeegse en Nederlandse ecosysteem.