Oost NL

Internationale ambassadeurs doen voedselinspiratie op in Gelderland

Elk jaar organiseert het ministerie van Buitenlandse Zaken een werkbezoek voor alle internationale ambassadeurs in Nederland. Dit jaar bezochten zij Gelderland om de laatste voedselinnovaties te zien en te proeven. De ‘Food inspiration tour’ startte op Wageningen Campus, het kennishart van Foodvalley, en eindigde in het Openluchtmuseum in Arnhem. Ruim 70 ambassadeurs van over de hele wereld leerden over onderwerpen als slimme en duurzame voedselproductie en technologische innovaties voor gezonde voeding.

Corps Diplomatique

Commissaris van de Koning, John Berends verwelkomde het publiek in Omnia, het dialoogcentrum op Wageningen Campus. In zijn welkomstwoord benadrukte hij de gezamenlijke verantwoording en het belang van samenwerking over de grenzen om de mondiale uitdagingen aan te pakken, zoals de klimaatverandering, migratiestromen en de voedselvoorziening van een groeiende wereldbevolking. Uitmondend in een appèl op de ambassadeurs om de inspiratie uit Gelderland ter harte te nemen. De ambassadeurs volgenden vervolgens workshops bij verschillende organisaties gevestigd op Wageningen Campus, zoals Unilever, het Netherlands Plant Eco-phenotyping Centre en OnePlanet Research Center; een samenwerking van WUR, IMEC en de Provincie Gelderland waar slimme chips en sensoren worden ontwikkeld voor gezond en duurzaam geproduceerd voedsel.

Wereldwijd impact maken vanuit de regio

Marjolein Brasz  - CEO van Foodvalley NL - en Wendy de Jong – algemeen directeur van Oost NL- weten wat samenwerking in de praktijk betekent. “Samen met Oost NL zijn we er om het ecosysteem te versterken in de praktijk van alledag. Werken aan verstoorde toeleveringsketens, krappe arbeidsmarkten, hoge energieprijzen, allemaal zaken die impact hebben op het voedselsysteem. De kracht van Foodvalley NL zit in de diversiteit van ons partnernetwerk waarmee we in gezamenlijkheid actie ondernemen. Van boer tot bedrijfsleven, van arts tot kennisinstelling. Ze zijn allemaal nodig in het bouwen aan het voedselsysteem van de toekomst. Vanuit onze initiatieven dragen we bij aan levensvatbare bedrijven en nieuwe gezonde duurzame sectoren”

“Oost NL en Foodvalley NL werken als partners in de voedseltransitie  nauw samen,” aldus Wendy de Jong. “Samen versterken we het ecosysteem voor innovatieve bedrijven gericht op de voedseltransitie. Wij investeren in startups en scale ups. En verzekeren internationale bedrijven van een 'zachte landing' in Oost-Nederland, met toegang tot de nieuwste kennis, inzichten en partnerschappen. Onze aanjaag- en verbindingsrol zijn een unieke kracht. Zo voegen we waarde en bedrijvigheid toe om voorop te blijven lopen bij nieuwe ontwikkelingen en nieuwe marktkansen.” 

“Door in een specifieke sector goed samen te werken en te focussen op kennisuitwisseling, kan een ijzersterk ecosysteem ontstaan met wereldwijde impact op transities zoals de verduurzaming van voedselsystemen.” Dat is de boodschap die Sjoukje Heimovaara, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen University & Research (WUR) meegaf aan de groep ambassadeurs. “Veel landen kijken met interesse naar het Nederlandse innovatiemodel waar kennisinstellingen, overheden, bedrijven en NGO’s nauw met elkaar samenwerken. In Wageningen is dat heel tastbaar en dat proberen we dus van dichtbij te laten zien.”

Inzicht in voedsel- en landbouwtradities

Na het bezoek aan Wageningen Campus bracht de groep een bezoek aan het Openluchtmuseum waar ze meer inzicht kregen in de Nederlandse voedsel- en landbouwtradities. Om vervolgens weer een sprong in de toekomst te nemen met een duurzaam Taste of tomorrow dinner van pionierende voedseldesigner Katja Gruijters, geïnspireerd op het DNA van zes Gelderse regio’s.

Het bezoek werd georganiseerd door de provincie Gelderland en het ministerie van Buitenlandse Zaken samen met Oost NL, Foodvalley NL en WUR.