Header fallback 1

HyGear breidt capaciteit op Industriepark Kleefse Waard uit

​​HyGear, leverancier van lokaal geproduceerde industriële gassen, ziet een toename in vraag naar waterstof en investeert in nieuwe productiecapaciteit. Dankzij een investering door Oost NL vanuit het Fonds Herstructurering Bedrijventerreinen Gelderland kan HyGear de nieuwe installatie gaan bouwen. Naar verwachting is de uitbreiding gereed in het vierde kwartaal van 2019.​

hygear2
De schaarste aan fossiele brandstoffen vraagt om energiebesparing, de ontwikkeling van alternatieve brandstoffen en het benutten van afvalstromen. HyGear uit Arnhem speelt hierop in met processystemen die het mogelijk maken op kleine schaal waterstof te produceren voor de industrie.

On-site waterstofgeneratoren

Het aanvankelijke doel van HyGears waterstof-installatie in Arnhem was het leveren van waterstof bij pieken in de vraag, en het bieden van een ‘back up’ capaciteit voor haar klanten die zij op dit moment belevert middels haar eigen “on-site” waterstofgeneratoren. “Na de ingebruikname van de installatie minder dan een jaar geleden, hebben we echter gezien dat ook andere gasleveranciers gebruik willen maken van onze productiecapaciteit. Kennelijk is er een grote behoefte aan het zuiver waterstof dat we hier produceren”, aldus Marinus van Driel, CEO van HyGear.
 
Het Arnhemse bedrijf zag de toegenomen vraag, waarbij niet alleen haar eigen trailers en cilinders voortdurend gevuld werden, maar ook die van andere industriële gasleveranciers. Een situatie waarbij de vraag het aanbod in de nabije toekomst overschrijdt. Om wél aan het aanbod te kunnen blijven voldoen investeert HyGear in nieuwe productiecapaciteit, met de bouw van haar nieuwe Hy.GEN 150 systeem.

Fonds Herstructurering Bedrijventerreinen Gelderland

Daarvoor vond HyGear steun bij ontwikkelingsmaatschappij Oost NL. Oost NL is fondsmanager van Fonds Herstructurering Bedrijventerreinen Gelderland, onderdeel van Topfonds Gelderland. Het fonds stimuleert projecten gericht op de herontwikkeling van privaat eigendom op bedrijventerreinen, om de economische functie van bedrijventerrein te versterken, in dit geval Industriepark Kleefse Waard (IKPW). Oost NL investeerde al eerder vanuit haar participatiefonds in HyGear om de ontwikkeling van de waterstofgeneratoren te kunnen financieren. HyGear is binnen enkele jaren uitgegroeid tot een winstgevend bedrijf met een unieke kennispositie.​