Header fallback 1

Harderwijks warmtenet op afvalwater feestelijk geopend

In de nieuwbouwwijk Waterfront in Harderwijk krijgen de eerste bewoners niet alleen de sleutel van hun nieuwe woning, maar maken zij vanaf nu ook gebruik van het nieuwe warmte- en koudenet dat hier het afgelopen jaar werd aangelegd. Op 13 april opende Warmtenetwerk Harderwijk officieel dit op afvalwater gebaseerde net (aquathermie). Reden voor een feestelijke bijeenkomst voor alle betrokken partijen en de bewoners. De financiering van het warmtenet kwam tot stand dankzij een samenwerking van Firan en Innovatie- en Energiefonds Gelderland, een fonds van de Provincie Gelderland waar Oost NL fondsmanager van is.

Opening-13-april-2023a.jpg

André Meijer (algemeen directeur Firan) en Martijn Pijnenburg (wethouder duurzaamheid gemeente Harderwijk)

In Nederland moeten alle gebouwen in 2050 aardgasvrij zijn en dus op een andere manier verwarmd worden. De afgelopen twee jaar heeft Warmtenetwerk Harderwijk, samen met veel partners, hard gewerkt om de duurzame ambities van gemeente Harderwijk mogelijk te maken. De ontwikkeling van een duurzaam warmtenet voor nieuwbouwontwikkeling van de wijk Waterfront (Fase 3) speelde daarbij een belangrijke rol. De eerste 130 bewoners van deelgebied één krijgen dus niet alleen de sleutels van hun nieuwe woning overhandigd, maar ook de spreekwoordelijke sleutel tot duurzame warmte en koude. Uit handen van Martijn Pijnenburg (wethouder duurzaamheid gemeente Harderwijk) en André Meijer (algemeen directeur Firan) ontvingen zij donderdag 13 april een kleine attentie als warm welkom in hun duurzame woning.

Klaar voor de toekomst

De circa 1.100 nieuwe woningen die tot 2029 in Waterfront Fase 3 gebouwd worden, en waarvan de eerste 130 woningen nu zijn opgeleverd, zijn aangesloten op het open en publieke warmtenet van Warmtenetwerk Harderwijk. Brenda Schoumans (business ontwikkelaar bij Firan): “Voor Waterfront gebruiken we de afvalstroom van de nabijgelegen rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) als bron. Hiervoor is een overeenkomst gesloten met Waterschap Vallei en Veluwe. We hebben een netwerk gerealiseerd op zeer lage temperatuur, rond de 13 graden. Het water wordt door de wijk rondgepompt door een 1.350 meter lange transportleiding die afgelopen zomer is aangelegd. In combinatie met een warmte- en koudeopslag wordt dit naar alle woningen in de wijk getransporteerd. Elke woning heeft weer een individuele warmtepomp. In de winter krijgen de woningen warmte vanuit het net, en in de zomer zorgt het juist voor verkoeling.”

Econic is de eerste warmteleverancier van dit open warmtenet. Bijzonder is dat op termijn meerdere warmteleveranciers actief kunnen zijn in Waterfront. Die openheid is van meet af aan het uitgangspunt geweest. Het houdt ook in dat het net tegen die tijd gevoed kan worden met warmte uit andere duurzame, lokale bronnen. Denk bijvoorbeeld aan aquathermie uit de haven of zonnewarmte van een nabijgelegen zonnepark.

Harderwijk

Beeld - Jack Tillmans i.o.v. Firan

Warmtenetwerk Harderwijk bestaat uit de gemeente Harderwijk en Duurzame Energienetwerken Gelderland (DENG). DENG is een samenwerkingsverband tussen Firan en het Innovatie- en Energiefonds Gelderland. Oost NL is fondsmanager van het Innovatie- en Energiefonds Gelderland. “Uniek aan het project in Harderwijk is het open karakter,” zegt Sipke van der Meulen, investment manager Energy bij Oost NL. “Nu het project gestart is kunnen er meerdere warmteleveranciers actief worden op één warmtenetwerk. Zo hebben eindgebruikers wat te kiezen en zitten ze dus niet verplicht aan één partij vast, zoals bij andere type warmtenetten. Breed draagvlak is noodzakelijk voor het slagen van de energietransitie en we hopen dat dit draagvlak groter wordt bij het gebruik van deze innovatieve structuur. Vanuit het Innovatie- Energiefonds Gelderland kunnen we echt als vliegwiel optreden. Ons doel is dat we in de toekomst op deze manier meer warmtenetten mogelijk gaan maken.”

Trots op publiek eigenaarschap

Machiel Karels (projectleider gemeente Harderwijk): “Samen met Firan hebben we de afgelopen twee jaar veel energie gestoken in het oprichten van Warmtenetwerk Harderwijk. Publieke sturing en publiek eigenaarschap om onze belangen op het gebied van duurzaamheid, betaalbaarheid en opschaalbaarheid maximaal te borgen, waren en zijn daarbij belangrijk voor Harderwijk. Ik ben trots op de scherpte, het kritisch vermogen van alle betrokken partijen en de gedrevenheid. Dat was absoluut noodzakelijk om dit voor elkaar te krijgen. Dit project laat zien dat de ontwikkeling van een warmtenet mensenwerk is: investeren in vertrouwen en werken op basis van open boeken en transparantie zijn essentieel.”

Uitbreiden

Het open warmtenet is ontworpen om verder uit te breiden naar nabijgelegen woningen en gebouwen. Begin april heeft gemeente Harderwijk besloten ook het stadhuis aan te sluiten. Het warmtenet voorziet ook andere wijken in de mogelijkheid om aan te sluiten en daarmee aardgasvrij te worden, zoals de Zeebuurt. Momenteel vinden verkennende gesprekken plaats om die wijk, mits de bewoners dat willen, aan te sluiten. Meijer: “Het ondernemende karakter van de gemeente en de gekozen techniek, het laat zien dat alles mogelijk is. Maar het laat ook zien dat een project pas een succes wordt als alle partijen goed samenwerken.”