Oost NL

Handelsmissie China voor High Tech en Milieutechnologie uit Oost-Nederland

​De missie bestond uit een handelsdelegatie uit Oost-Nederland onder leiding van gedeputeerde van provincie Overijssel, Bert Boerman; 13 bedrijven; een kennisinstelling; provincie Overijssel en Oost NL.

China missie liaoning

​High Tech System Management (HTSM) en Milieutechnologie; dat was het thema voor de handelsmissie aan de provincie Liaoning die plaatsvond van 16 tot 23 september.​

De thema's van deze handelmissie naar Noordoost-China sluiten naadloos aans op de richtlijnen in het vijfjarenplan van de Chinese regering onder leiding van president Xi Jinping voor de periode 2016-2021. Revitalisatie van het noordoosten van China, de nieuwe zijderoute en modernisering van de industrie staan namelijk op het programma.

Organisatie door Oost NL en Campfac

De organisatie van de handelsmissie was in handen van Oost NL en Campfac BV, in nauwe samenwerking met het Netherlands Business Support Office (NBSO) Dalian. Samen hebben ze een intensief programma voor de ondernemers opgesteld in twee steden in Liaoning: de provinciehoofdstad Shenyang en de belangrijke havenstad Dalian. In beide steden kregen de bedrijven individuele matchmakingafspraken aangeboden bij hun mogelijke partners.

Henri Veldhuis van Tribelt/De Spiraal uit Haaksbergen vond het "heel indrukwekkend allemaal, anders dan verwacht.

China is ons op bepaalde vlakken alweer voorbij. Gelukkig zijn er nog veel terreinen waar ze achterlopen. We hebben gezien dat we wel degelijk kansen hebben als we ons maar richten op de high-end markt. We hebben erg interessante afspraken gehad en kunnen met een concrete aanvraag naar huis."

Zaken waarop Nederlandse bedrijven kunnen inspringen zijn bijvoorbeeld de modernisering van de industrie en productieprocessen bijvoorbeeld in de voedselindustrie. Tribelt /De Spiraal is bijvoorbeeld al wereldwijd toeleverancier in deze sector en ziet in China veel kansen om mee te profiteren van deze moderniseringsslag.

De petrochemische sector is een andere markt waar veel kansen liggen. Zo heeft de delegatie een bezoek gebracht aan Songmudao Chemical Industrial Park in Dalian. Hier zitten veel bedrijven uit de petrochemische industrie die kampen met zwaar vervuild afvalwater met olie en chemicalien. Nederlandse bedrijven kunnen hier in springen en gezamenlijk werken aan mogelijke oplossingen.

200 bedrijven op technologie seminar

Daarnaast is er zowel in Shenyang als in Dalian een technologie seminar georganiseerd waarin de Nederlandse bedrijven hun bedrijf en technologieën hebben gepresenteerd aan de lokale industrie. Per seminar kwamen er in beide steden meer dan 100 bedrijven op af. Ook zijn ondernemers geattendeerd op risico's en valkuilen bij zakendoen in China. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bescherming van intellectueel eigendomsrecht tijdens een workshop door de European Chamber China IPR SME Helpdesk.

Directeur van GTTS uit Deventer, Jan ten Thije is zeer enthousiast:

"Complimenten voor de organisatie. Het loopt als een geoliede machine. Deelname aan een handelsmissie is een geweldige manier om de eerste stappen te maken in China. Dit had ik zonder jullie nooit kunnen doen."

Goede vriendschapsbanden en 10-jarig bestaan

Tijdens het bezoek aan Liaoning heeft de Provincie Overijssel bovendien een Letter of Intent (LoI) getekend met de provincie Liaoning. Tijdens een drukbezocht Sino-Dutch netwerkdiner is vervolgens het GO4Export office geopend. Een extra reden voor feest was daarnaast het 10-jarig bestaan van NBSO Dalian.

Bert Boerman geeft aan dat "Oost-Nederland reeds een lange vriendschappelijke relatie met de provincie Liaoning heeft.

Hierdoor hebben we de afgelopen jaren veel bedrijven, zoals Bouman, CTST, Morsselt, Hanging Water Tank, in contact gebracht met Chinese bedrijven in Liaoning wat concrete export oplevert. Dit is succesvol maar het kan in onze ogen nog beter. Met het tekenen van deze LoI is er een nieuwe stap gezet. Dit geeft ons bedrijfsleven nog betere mogelijkheden om binnen te komen bij Chinese partners. Verder hebben we tijdens deze reis het GO4Export office geopend. Dit kantoor helpt bedrijven bij de follow-up van de gelegde contacten met als doel de kansen te verzilveren in concrete export. Op die manier zetten we wederzijdse interesse om in echte business."

Renée Derks van NBSO Dalian voegt hieraan toe: "We ondersteunen de provincie Overijssel als sinds onze oprichting 10 jaar geleden bij het organiseren van deze handelsmissies. Je merkt dat dit steeds meer zijn vruchten afwerpt.

We zijn blij dat we ondernemers dit platform kunnen bieden en hen kunnen ondersteunen bij hun eerste stappen tot samenwerking in het Noordoosten van China. Het is nu aan de ondernemers zelf om dit door te zetten en verder te concretiseren. Hierbij kunnen zowel het NBSO als het GO4Export office goede ondersteuning bieden. Het NBSO in de eerstelijnsdienstverlening, het GO4Export office in de follow-up."