Header fallback 1

Grensoverschrijdend programma iPro-N succesvol afgerond

140 ondernemers ondersteund met 8,6 miljoen euro voor de ontwikkeling van intelligente producten en processen

Bij Emsflower in Emsbüren, Duitsland, is donderdag 27 juni het INTERREG-project iPro-N afgesloten met een prototypemarkt. Eenentwintig Nederlandse en Duitse mkb'ers toonden de prototypes die zij mede dankzij financiële ondersteuning van het Europese project ontwikkelden. De afgelopen vier jaar begeleidde iPro-N in totaal 140 ondernemers en ondersteunde 64 prototype-ontwikkelingsprojecten.

Foto Projectmarkt 270619 bew
  • ​Bekijk de belangrijkste feiten en cijfers op www.ipro-n.eu – met veel interessante video's over de innovaties van deelnemende bedrijven.
  • Op de site is tevens het populaire eindverslag van iPro-N door te bladeren, waarin acht ondernemers aan het woord komen over hun prototype-ontwikkeling.

INTERREG-projecten zoals iPro-N stimuleren innovatieve, grensoverschrijdende samenwerking tussen Europese regio's en zorgen tegelijkertijd voor economische ontwikkeling. Het project iPro-N richtte zich op het thema Smart Industry: het intelligent maken van producten en productieprocessen. Nederlandse en Duitse bedrijven konden een beroep doen op het programma om samen tot oplossingen te komen voor innovatie-uitdagingen.

Innovatie door intelligente producten

Door het relatief hoge risico  is het voor mkb-bedrijven  vaak een grote stap om te investeren in ontwikkeling. De financiële bijdrage van iPro-N dekte tot maximaal 50% van de kosten. Daarmee konden ondernemers een conceptontwikkeling, haalbaarheidsstudie, of de bouw van een prototype deels financieren. Belangrijke stappen naar de vermarkting van nieuwe producten. In totaal werd er zo  8,6  miljoen euro geïnvesteerd in innovatie en maakte het programma 5,1 miljoen euro los bij bedrijfsleven zelf.

De onder de vlag van iPro-N ontwikkelde prototypes en deelnemende bedrijven zijn divers van aard: Van de ontwikkeling van een elektrisch aangedreven transportfiets om een beladen pallet te kunnen vervoeren, tot het energiezuiniger maken van afzuiginstallaties op cruiseschepen. En van intelligente gevels van gebouwen die zelf aangeven wanneer onderhoud nodig is, tot collaboratieve robots die mensen assisteren bij eenvoudige en complexe taken.

Impact op innovatievermogen

Bij de afsluiting van iPro-N was er naast de prototypemarkt ruimte voor beleidsbepalers om vooruit te blikken op de toekomst van Europese samenwerkingsprogramma's en Smart Industry. Henk Gritter van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Franz-Josef Sickelmann van Amt für regionale Landesentwicklung Weser-Ems benadrukten de positieve impact van programma's als iPro-N op de innovatiekracht en het concurrentievermogen van mkb-bedrijven in de Nederlands-Duitse grensregio. De eindbijeenkomst vond plaats bij iPro-N deelnemer Emsflower GmbH, Europa's grootste perk- en potplantenkwekerij.

iPro-N werd uitgevoerd door Emsland GmbH, TechnologieCentrum Noord-Nederland, Münsterland eV, TAFH Münster GmbH, Novel-T en leadpartner Oost NL. iPro-N wordt in het kader van het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland door de Europese Unie ondersteund uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het project wordt gecofinancierd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de provincies Drenthe, Friesland, Gelderland, Groningen en Overijssel, en door de deelstaten Niedersachsen en Nordrhein-Westfalen.