Oost NL

Greenchoice en Energie Transitie Groep samen koplopers in duurzaamheid

Topfonds Gelderland, waarvan Oost NL fondsmanager is, verkoopt haar volledige belang in ETG aan Greenchoice. Samen zetten de energieleveranciers zo een nieuwe stap in hun ambitie om de decentrale energietransitie te versnellen en lokaal opgewekte groene stroom ook lokaal leveren. Topfonds Gelderland was sinds 2013 aandeelhouder in ETG, waar Huismerk Energie, De Groene Stroomfabriek en de Energy Trading Company onder vallen.

shutterstock_1041888769 (energy) - rechtenvrij aangeschaft door Alies.jpg

Lokale aanpak

ETG en Greenchoice investeren beide in de opwek en levering van Nederlandse groene energie en leggen daarbij de nadruk op een lokale aanpak. Ze werken lokaal samen met energiecoöperaties en zijn actief in postcoderoosprojecten. Zo betrekken zij consumenten bij de opwek van hun eigen groene stroom. Greenchoice ondersteunt in totaal meer dan 100 lokale energieprojecten.

Voor ETG zorgt de overname door Greenchoice voor continuïteit. Peter den Biesen, directeur ETG: "ETG is een prachtig en financieel gezond energiebedrijf dat we de afgelopen jaren met onze medewerkers hebben opgebouwd. Doordat Greenchoice ETG overneemt kunnen we straks ruim 600.000 klanten bedienen. Daarmee groeien we samen uit tot een grote speler op de duurzame energiemarkt. Voor ons is Greenchoice met haar vergelijkbare visie en missie dé aangewezen partij daarvoor." 

Samen een grote, groene beweging 

Met de overname zet Greenchoice een nieuwe stap in het versterken van haar positie als marktleider op de groene energiemarkt. "Wij geloven dat de energietransitie van onderaf tractie moet krijgen. Iedereen moet mee kunnen doen", legt Evert den Boer, algemeen directeur van Greenchoice, uit. "Samen bereiken we meer dan alleen. We willen één grote groene beweging vormen van mensen en bedrijven die actief meewerken aan de overgang naar groene energie. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer we kunnen investeren en hoe groter onze impact." 

Investeren in de regio

Het Innovatie- en Energiefonds Gelderland (onderdeel van Topfonds Gelderland) was sinds 2013 aandeelhouder van ETG. Oost NL is fondsmanager van Topfonds Gelderland. Pieter Klinkert, investment manager bij Oost NL: ''Vanaf de oprichting in 2013 waren we als aandeelhouder betrokken bij ETG. We hebben het bedrijf zien groeien van twee naar ruim veertig mensen. We hebben het volste vertrouwen dat ETG zich onder de vlag van Greenchoice verder kan ontwikkelen. De opbrengst van deze verkoop kunnen we om opnieuw investeren in kansrijke bedrijven, die de regionale economie, werkgelegenheid en energietransitie in de provincie verder stimuleren.''​