Header fallback 1

Grassa verlaagt emissies voor de rundveesector met gras-innovatie

Perspectieffonds Gelderland en Grassa tekenen intentieverklaring en verkennen financieringsmogelijkheden

Het verduurzamen van de agrarische sector is een grote uitdaging die van belang is voor het behoud van natuur, milieu, dierenwelzijn en een eerlijke beloning voor boeren. Belangrijke horde daarbij is het terugdringen van de emissies door de veestapel. Volgens de innovatieve onderneming Grassa ligt de oplossing voor deze uitdaging onder onze voeten. Grassa benut gras beter door het met een pers te ontsluiten en het grassap te raffineren. Hierdoor wordt de volledige voedingswaarde van gras benut voor meer rendement én duurzaamheid. Grassa en Perspectieffonds Gelderland (PFG) ondertekenden een intentieverklaring om samen stappen te zetten om tot een verduurzaming van de sector te komen en de financieringsmogelijkheden te verkennen. PFG is een fonds van de provincie Gelderland beheerd door Oost NL.

refinery copy.jpg

Vier hoogwaardige producten uit gras

Grassa verwerkt gras tot vier waardevolle producten, door het gras met een pers te ontsluiten en het grassap te raffineren. Eén product, ontsloten gras, biedt beter verteerbare eiwitten voor koeien, wat resulteert in tot 30% minder ammoniak, 30% minder fosfaat, bij gelijke methaanuitstoot. Dit draagt direct bij aan een lagere CO2-uitstoot bij melkvee. Met hetzelfde land kan Grassa 1,5 tot 2,5 keer meer voedsel van een hectare gras halen.

Daarnaast haalt Grassa eiwitten uit gras, die een perfect alternatief voor sojazijn. Deze graseiwitten zijn geschikt voor menselijke consumptie en vinden toepassing in vleesvervangers, pasta's, smoothies en soepen.

Ingrediënten die rechtstreeks verkregen uit gras mogen nu nog niet in humaan voedsel worden verwerkt. Hiervoor dient een ‘novel food proces’ doorlopen te worden dat aantoont dat er geen giftige stoffen in het gras(eiwit) zitten. Dit proces is opgestart en zal naar verwachting in 2027 worden afgerond. Tot die tijd verkoopt Grassa de eiwitten als ingrediënt voor huisdierenvoeding.

Als derde product haalt Grassa prebiotische suikers uit gras. Tot slot kan een concentraat uit het gras worden ingezet als natuurlijke, plantaardige meststof.

Grassa en Perspectieffonds Gelderland: Samenwerking voor een duurzame rundveesector

Grassa en Perspectieffonds Gelderland slaan met de intentieverklaring de handen ineen om de bestaande activiteiten verder uit te breiden en het ‘novel food proces’ op te starten.

Rieks Smook, CEO van Grassa B.V., geeft aan erg blij te zijn met de getekende intentieverklaring. “Wij willen de komende jaren van onze grasniche een nieuwe norm in de sector maken. Dit kunnen we niet alleen, daar heb je ook investeerders bij nodig. Samen met PFG kunnen we nu de eerste stappen zetten in ons circulariteitsconcept dat zorgt voor minder stikstofuitstoot én tegelijkertijd een additioneel verdienmodel biedt voor de boer. We maken van gras een eiwitgewas en van de melkveehouder, naast een meer duurzame producent van dierlijke eiwit, ook een producent van plantaardig

Jans Hoekman, teammanager Food bij Oost NL: “Door met Grassa samen te werken slaan we drie vliegen in één klap: Het biedt een mogelijke oplossing voor een deel van het stikstofprobleem, we versnellen de transitie naar plantaardige eiwitten én we bieden perspectief voor boeren die actief zijn in de rundveesector. PFG kan het verschil maken daar waar de markt terughoudend is in nieuwe werkwijzen en verdienmodellen. Met Grassa brengen we een duurzame en eerlijke rundveesector een stap dichterbij.”

Perspectieffonds Gelderland is opgericht door de provincie Gelderland om belangrijke transities, zoals de verduurzaming van de agrarische sector, aan te pakken en te versnellen. Het initiatief van Grassa sluit goed aan op de doelstellingen van Perspectieffonds Gelderland, gericht op een vitaal platteland en duurzame voedselvoorziening. Die doelstellingen staan in de omgevingsvisie Gaaf Gelderland. Grassa gaat zich vestigen in Wageningen.