Oost NL

Gelderse bedrijven en HAN werken samen aan waterstof

Gelderse bedrijven en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) maken werk van waterstof. Samen trekken zij op naar én met China om de kennis en toepassingen van waterstof verder te ontwikkelen. Daarvoor richtten ze een consortium op: HyNed. De rijksoverheid ondersteunt dit consortium. Op 29 januari 2020 ondertekenden zij een lijst afspraken in een convenant. Dat gebeurde in het Huis der Provincie in Arnhem, in aanwezigheid van Mr. Zhang Guosheng, Economic Counselor aan de Chinese Ambassade in Den Haag. De leden van het consortium zijn Hymove, Nedstack, de HAN, HyEt en KIWA.
waterstof samenwerking china

Deze partijen bezochten in 2019 China, als onderdeel van de Gelderse handelsmissie. Daar rees het idee dat een intensievere samenwerking de verdere ontwikkeling van waterstoftechnologie zou kunnen versnellen.

De afspraken en de hulp van het Rijk hebben vooralsnog een looptijd van 3 jaar. Provincie Gelderland en Oost NL ondersteunen eveneens het waterstofcluster.

Goederenvervoer op waterstof

Ook op andere fronten stimuleren we de ontwikkelingen van waterstoftechnologie. Zo is deze week besloten om mee te doen aan het RH2INE-programma. Dat moet leiden tot een netwerk van waterstofvulpunten langs de Rijn tussen Rotterdam en Keulen en 10 tot 15 schepen die varen op waterstof in 2024. Daarbij kijken we ook naar de kansen voor goederenvervoer over de weg, openbaar vervoer en vuilnistransport. Naast Gelderland doen Zuid-Holland, het rijk en Duitsland hieraan mee.