Oost NL

Gashouders haalt financiering op bij Unknown Group en Oost NL

Bouwplaatsen verduurzamen met biogas van waterzuiveringsinstallaties

De Arnhemse startup Gashouders heeft financiering opgehaald bij Unknown Group en Oost NL. Het bedrijf ontwikkelt de technologie om biogas bij rioolwaterzuiveringsinstallaties af te vangen, te zuiveren en op te slaan. Het biogas kan vervolgens op bouwplaatsen als brandstof worden ingezet in plaats van diesel. Met de investering wil Gashouders verder opschalen en lokale ketens realiseren met andere biogasproducenten en eigenaren van bouwplaatsen. Oost NL verstrekt de financiering vanuit ION+.

084.JPG

Op bouwplaatsen in Nederland wordt jaarlijks meer dan 800 miljoen liter diesel gebruikt door graafmachines, kranen, aggregaten en ander zwaar materieel. Gashouders heeft de ambitie om in 2025 drie miljoen liter diesel per jaar te vervangen door schoon biogas. Gashouders ontwikkelt een technologie die biogas bij rioolwateringsinstallaties afvangt, zuivert en opslaat. Nederland telt honderden waterzuiveringsinstallaties, die rioolslib zuiveren en het schone water de rivieren in pompen. Waterschappen zetten het slib om in biogas en dat biogas zetten Gashouders om in schoon en bruikbaar biogas voor de bouwplaats. De oplossing van Gashouders maakt een duurzame brandstofketen mogelijk en biedt een oplossing voor twee uitdagingen: het voorkomen van onnodig ‘affakkelen’ van rioolslib en het gebruik van duurzame brandstof op de bouwplaats.

Biogas niet meer affakkelen

Het biogas uit rioolslib wordt nu vaak afgefakkeld door waterzuiveringsinstallaties. “Dat affakkelen is vervuilend en zonde, want het is een schone brandstof die je nuttig kunt gebruiken”, zegt Jan Willem Eising, medeoprichter van Gashouders. Behalve voor bouwplaatsen, kan het opgevangen biogas ook op andere plekken gebruikt worden. “Dan kun je denken aan plekken waar geen of nauwelijks een vaste netstroomaansluiting is, bijvoorbeeld bij festivals, als warmtevoorziening of voor datacentrums”, schetst Eising.

Twee jaar geleden startte Eising, samen met zijn compagnons Jelmer Kalff en Pieter Mans, met Gashouders. Een eerste systeem is sinds een ruim half jaar operationeel bij een waterzuiveringsinstallatie in Renkum. “Het gaat eigenlijk heel goed. We draaien op de eerste bouwplaats en het blijkt een hele betrouwbare energiebron voor het bouwbedrijf en ook het systeem op de waterzuivering draait goed”, zegt Eising.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Team Gashouders

Het team van Gashouders - v.l.n.r. Jelmer Kalff, Jan Willem Eising, Pieter Mans.

Investering om verder op te schalen

Gashouders kan met de investering nieuwe systemen uitrollen bij andere rioolzuiveringsinstallaties. “We zijn met Unknown Group en Oost NL in zee gegaan vanwege hun ervaring in het opzetten van succesvolle ondernemingen, hun commerciële bereik en hun financiële expertise. Wij geloven dat we met deze samenwerking echt een enorme impact kunnen maken voor een duurzame toekomst in Nederland en daarbuiten", vertelt Eising.

"Gashouders is een investering met veel potentie. Aangezien het biogas op bouwplaatsen wordt gebruikt, zal het de CO2-voetafdruk aanzienlijk verkleinen, daarmee past de investering bij de doelstellingen van ION+. We zijn ervan overtuigd dat het team de grote ambities kan waarmaken door gebruik te maken van de technologie", zegt Jeroen Gierveld, senior investment manager Energy bij Oost NL. Oost NL verstrekt de investering vanuit ION+. ION+ is een innovatiefonds voor mkb’ers in Gelderland en wordt gefinancierd door de provincie Gelderland en een bijdrage uit het Europese subsidieprogramma OP-Oost.

Hendrik Halbe, CEO van Unknown Group: "Het versnellen van de overgang van fossiele brandstoffen naar schone energie door te investeren in gedurfde oplossingen zoals Gashouders en deze op te schalen, is de sleutel tot onze visie op de toekomst. We zijn erg enthousiast over de samenwerking met Jelmer, Pieter en Jan Willem en hebben grote ambities over de impact die hun technologie zal hebben op de energietransitie, met name door de bouwsector te laten overstappen van diesel naar 100% duurzaam biogas."

KVK Innovatie Top 100

Gashouders was een van de 100 bedrijven die op de lijst stond bij de KVK Innovatie top 100 en was in 2021 een van de genomineerden voor de Jan Terlouw Innovatieprijs. Het bedrijf is lid van het netwerk van Kiemt, de stichting die Oost-Nederlandse bedrijven in de energie- en circulaire sector verder helpt bij innovatie.

OP-Oost