Oost NL

FOOD2020 is hét recept voor toekomstbestendige foodbedrijven

Met FOOD2020 is de foodsector in de Nederlands-Duitse grensregio op weg geholpen naar een vruchtbare toekomst. Na vier jaar is dit Europese project afgerond. Meer dan 156 mkb’ers ontvingen steun om hun innovatieve ideeën uit te voeren. De bedrijven werden ondersteund bij het ontwikkelen van concrete oplossingen die bijdragen aan het overwinnen van de uitdagingen die essentieel zijn voor de huidige voedingsindustrie.

voorkant_brochure_food2020_nl_1.png

Resultaten in beeld
Wat is na vier jaar samenwerken, onderzoeken, inspireren en innoveren het resultaat? Hier lees je alles over in deze publicatie vol FOOD2020 resultaten.

Hierin staan meer dan 20 innovatieprojecten opgenomen die een goed beeld geven van de grote diversiteit. Zo heeft innovatieproject AllerGoFree allergievrij fruit ontwikkeld door middel van een behandeling met koolzuur, en is een ethisch alternatief ontwikkeld voor foie gras binnen het Foie Royale project. Of kijk naar de app van Animus die boeren helpt aan een maximale opbrengst en lagere productiekosten, tot aan de innovatie van Fladderfarm Mobiel met hun mobiele off grid pluimveestallen.

“Het is goed om te zien dat we zo veel bedrijven hebben kunnen ondersteunen bij het ontwikkelen van nieuwe producten die echt bijdragen aan een betere, gezondere wereld. De banden tussen de Nederlandse en Duitse bedrijven zijn dankzij dit project ontstaan en verstevigd, en bieden een goede voedingsbodem voor verdere samenwerking in de toekomst en opent deuren voor nieuwe markten.”

Projectmanager Maaike Büchner/Oost NL, partner FOOD2020

Mondiale uitdagingen
Vele innovatieve bedrijven gingen aan de slag met vijf mondiale uitdagingen voor de levensmiddelenindustrie. Het doel van het FOOD2020-project was dan ook om samen met het mkb en universiteiten te reageren op de bestaande en nieuwe sociale uitdagingen van de industrie. De uitgevoerde innovatieprojecten werden gekoppeld aan de volgende uitdagingen: voedselzekerheid, duurzame levensmiddelen, voedselveiligheid, gezonde levensmiddelen en sociale innovatie.

FOOD2020 fase II wordt in het kader van het INTERREG V A-Programma Deutschland-Nederland met middelen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het Ministerium für Bundesund Europaangelegenheiten und regionale Entwicklung Nedersaksen, het Ministerium für Wirtschaft, Innovation, Digitalisierung und Energie Noordrijn-Westfalen, het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat alsmede de provincies Drenthe, Fryslân, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel ondersteund. De Eems Dollard Regio begeleidt het programmamanagement. Leadpartner was het DIL Deutsches Institut für Lebensmitteltechnik e. V. in Quakenbrück.

Meer informatie: www.food2020.eu.

Bijlage