Header fallback 1

FiberUnlimited met investering verder aan de slag met verduurzaming netwerkbekabeling

FiberUnlimited ontwikkelt een alternatief voor traditionele kopernetwerken, dat 90 procent minder materiaal behoeft, in een fractie van de tijd is aan te leggen en 35 procent minder energie verbruikt. Met een investering van Oost NL en Forward.One zal FiberUnlimited de ‘Polymer Optical Fiber’-technologie verder ontwikkelen en in meer panden toepassen. Ook wil FiberUnlimited het personeelsbestand flink vergroten en verhuizen naar Gelderland.

Oost NL - FiberUnlimited.jpeg

De Polymer Optical Fiber (POF) maakt gebruik van LED-technologie en ultradunne 2,2 mm optische kabels. Hiermee kunnen (bedrijfs)panden worden voorzien van supersnelle netwerken, die mee kunnen groeien met de behoefte van de huurder. De nieuwste toepassing van FiberUnlimited maakt het mogelijk de infrastructuur van het licht te gebruiken om internetverbinding aan te bieden. Deze infrastructuur, die gebaseerd is op POF, zorgt ervoor dat er veel minder kabels aangelegd hoeven worden. Bij traditionele netwerken maakt elke aansluiting van een gebruiker of een apparaat verbinding met een centrale meterkast. De OptoLux-oplossing koppelt meerdere aansluitingen als een ketting aan elkaar. Bij grote bedrijven kan dit oplopen tot een besparing van honderden kilometers kabel.

Minder chemisch afval en minder mankracht

De POF-technologie is bovendien veel duurzamer dan traditionele bekabeling, die na afschrijving in een chemisch bad terecht om het koper van de overige materialen te scheiden Ook moet er voor traditionele bekabeling extra gootjes aangelegd worden, zodat het signaal niet stoort met andere apparatuur. Dit is proces is zeer arbeidsintensief en vaak worden er met het oog op toekomstige behoefte kabelgoten aangelegd. “Met POF maken we panden klaar voor de toekomst. Met slimme connectiviteit waarmee vastgoed klaar is voor de mogelijkheden van de Internet of Things. Met een duurzaam netwerk dat volledig circulair is”, zegt Steven Bleker, CEO van FiberUnlimited.

De technologie wordt momenteel geplaatst in het vernieuwde distributiecentrum van NedCargo in Soesterberg, het logistieke warehouse Hello World van VolkerWessels bij Schiphol, het nieuwe distributiecentrum van Vos Transport in Zaltbommel en het distributiecentrum Ara in Almelo.

"Met de investering kan FiberUnlimited verder met de ontwikkeling van hun technologie, die zorgt voor minder ‘E-Waste’ en een betere benutting van de infrastructuur. Door in te zeten op een meer circulaire economie, zijn minder primaire grondstoffen nodig en creëren we minder afval. We zijn blij dat we betrokken zijn bij een partij als FiberUnlimited, die werk maakt van de circulaire transitie", stelt Gijs Luesken, investment manager bij Oost NL.