Header fallback 1

Experts aan de slag met veiligheidstraining spoedeisende zorg

Een vijftal zorginstellingen in Twente slaan de handen ineen rondom het thema CRM; Crew Resource Management. Het initiatief is ontstaan vanuit het project EUVECA waarin projectleden van zowel ZGT (Ziekenhuisgroep Twente) als de UT (Universiteit Twente) constateerden steeds vaker trainingsverzoeken van zorgprofessionals te ontvangen op het gebied van CRM. Beide instellingen kampen hierin echter met hun eigen specifieke belemmeringen, zoals de beschikbaarheid van realistische oefenruimtes, beschikbaarheid van gekwalificeerde trainers en de beschikbaarheid van up to date kennis over laatste ontwikkelingen in het vak.

EUVECA ZGT UT

Daar waar de ene instelling beschikt over de beschikbaarheid van realistische ruimtes om dergelijke trainingen te kunnen uitvoeren, maar geen eigen gekwalificeerde trainers in dienst heeft, beschikt de andere instelling juist over een team van gekwalificeerde CRM trainers, maar ervaren een gebrek aan de beschikbaarheid van realistische oefenruimtes binnen de eigen instelling. Tijdens een diner van de EUVEVA partnermeeting in Ljubljana (feb. 2023) werd het idee geboren om hiervoor een project op te gaan starten.

Netwerk geeft CRM training boost

Na een korte regionale inventarisatie bleken meerder instellingen belangstelling te hebben om aan te haken op dit thema en enthousiast om hierin gezamenlijk als netwerk op te trekken. We staan aan het begin van een interessante samensmelting van een mix van experts op zowel inhoudelijk, onderwijskundig als wetenschappelijk vlak over institutionele grenzen heen om te bekijken op welke wijze we CRM training in de regio een boost kunnen geven. Dit recente CRM netwerk betreft (vooralsnog) de instellingen: ZGT Academie van ZGT Almelo, TechMed Centre/Universiteit Twente, ROC van Twente, Hogeschool Saxion en de Medical School van het Medisch Spectrum Twente. Momenteel zit het netwerk middenin dit verkenningsproces.

Kruisbestuiving versterkt toekomstbestendige zorg

Het mes snijdt straks aan 2 kanten; de ene instelling kan voorzien in professionele en gekwalificeerde trainers, het ander beschikt over realistische trainingsruimtes die compleet zijn ingericht op een leersituaties. De bijvangst is vervolgens dat de experts/trainers hun vaardigheden en expertise door deze instituut overstijgende werkwijze kunnen uitbreiden, mede doordat zij werken met diverse groepen zorgprofessionals van buiten de eigen instelling. Op deze manier ontstaat er een mooie (regionale) kruisbestuiving van CRM expertise, faciliteiten en deskundigheid waar we in de regio met het opleiden van toekomstbestendige zorgprofessionals ons voordeel kunnen doen.   
 

Crew Resource Management (CRM) staat voor:
Een veiligheidstraining voor multidisciplinaire teams in de spoedeisende zorg. CRM is eind jaren zeventig ontwikkeld in de luchtvaart om incidenten aan te pakken die plaatsvonden door het falen van de samenwerking in de cockpit.

EUVECA is een ERASMUS+ project ter ondersteuning van de ontwikkeling van toekomstgerichte vaardigheden binnen de gezondheids- en zorgsector. Medegefinancierd door de Europese Unie.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meer informatie:
Melanie Broens, ZGT Academie, ZGT Almelo (m [dot] broens [at] zgt [dot] nl)

Marije Hahnen, Technical Medical Centre, University of Twente (m [dot] e [dot] hahnen [at] utwente [dot] nl)