Header fallback 1

EIC Accelerator selecteert 78 Europese startups - waarvan 11 uit Nederland

Ook Oost-Nederlandse Food- en Health-bedrijven benutten EU-kansen

De Europese Commissie maakte eind vorig jaar bekend dat zij 78 innovatieve bedrijven uit 17 landen heeft geselecteerd voor de laatste EIC Accelerator call van 2022. Elf van die bedrijven komen uit Nederland, daarmee is ons land na Duitsland het land met de meeste toekenningen. Onder die bedrijven ook een aantal bekenden uit Oost-Nederland, zoals portfoliobedrijven Protinhi Therapeutics  en Saia Agrobotics.

guillaume-perigois-0NRkVddA2fw-unsplash.jpg

De EIC (European Innovation Council) is in 2021 in het leven geroepen om baanbrekende innovaties van mkb in Europa te commercialiseren. De Accelerator biedt hierbij financiering in de vorm van subsidies en/of aandelen.

Protinhi Therapeutics  is een van de bedrijven die via de EIC Accelerator financiering wist op te halen. Om virussen als Zika en Dengue te bestrijden ontwikkelt het Nijmeegse bedrijf geneesmiddelen. Wereldwijd worden elk jaar zo'n vierhonderd miljoen mensen ziek door het Denguevirus. De middelen van Protinhi hebben een remmende werking op de virussen, waardoor zij niet langer in staat zijn om zich te vermeerderen en de ziektes kunnen worden bestreden. Oost NL investeerde in 2019 in Protinhi vanuit het Inntovatie- en Energiefonds Gelderland.

Automatisering in de glastuinbouw

Deze ronde van de EIC-toekinningen betekende ook een mooie mijlpaal voor het Wageningse Saia Agrobotics, ontwikkelaar van robotisering van voedselproductie in de glastuinbouw. Wereldwijd stijgt de vraag naar gezond, vers en duurzaam geproduceerd voedsel in de komende decennia met tussen de 30 en 50 procent, blijkt uit recent onderzoek. Een knelpunt is de beschikbaarheid van arbeidskrachten en kennis om deze kassen operationeel te houden. Saia Agrobotics denkt een deel van de oplossing te hebben gevonden met een plukrobot. Uniek aan haar technologie is dat de robot niet de kas ingaat, maar dat de plant naar de robot toekomt. Zo kan de robot alles zien en overal bij, zodat iedere enkele plant snel geoogst en onderhouden kan worden. Eind vorig jaar kondigde Saia de closing van een nieuwe financieringsronde aan.

EIC financieringsmogelijkheden in 2023

Ook in 2023 wil de EIC financieringsmogelijkheden voor baanbrekende innovaties om op te schalen en nieuwe markten te creëren. Daarvan is 1,13 miljard euro bestemd voor de EIC Accelerator-financiering, waarvan 525 miljoen euro bestemd is voor technologieën van de volgende generatie op strategische gebieden voor Europa, waaronder:

  • Biomarkers voor kanker
  • Ontsmetting voor pandemiebeheer
  • Energieopslag
  • Quantum- of halfgeleidercomponenten
  • Veerkrachtige landbouw
  • Ruimtevaarttechnologieën en -diensten.

Sinds de lancering in maart 2021 hebben meer dan 6500 start-ups en mkb'ers hun ideeën opgestuurd en meer dan 3330 volledige aanvragen ingediend. De volgende sluitingsdata voor volledige aanvragen zijn  22 maart 2023, 7 juni 2023 en 4 oktober 2023.

Oost NL werkt, samen met partners uit de regio, aan de positionering van Oost-Nederland in Europa. “Door samen op te trekken kunnen we de kracht van onze regio, bijvoorbeeld op het gebeid van Health en Food, beter over het voetlicht krijgen. Zo vergroten we de kansen op middelen fondsen en programma’s als REACT, i3, INTERREG en Horizon. En kunnen we het mkb verbinden met de mogelijkheden die de Europese Unie biedt,” aldus Karolien de Bruine, EU Liaison voor Gelderland en Overijssel bij Oost NL. Meer weten over de mogelijkheden die de EIC Accelerator biedt, bijvoorbeeld over de call van 22 maart? Neem dan contact op met Oost NL.