Header fallback 1

Eerste prijs JAIN Challenge voor Tolooba

Het bedrijf Tolooba, gevestigd op de Mercator Launch in Nijmegen en Kennispark in Enschede is in de prijzen gevallen met hun prototype RMBR, een algoritme waarmee het mensen met dementie hun waardigheid teruggeeft door middel van artificial intelligence. De JAIN Challenge en is een publieke wedstrijd voor ontwikkelde tech-producten en diensten gebaseerd op kunstmatige intelligentie, die de kwaliteit van leven en zelfredzaamheid van mensen met dementie en hun verzorgers ondersteunen en de werkdruk voor professionals, naasten en mantelzorgers verlagen. 

oma

De jury bestond uit onder andere Dr. Erik Scherder en Dr. Dick Swaab die in samenwerking met Alzheimer Nederland, TNO, Vilans, TOP CARE en Zonnehuisgroep Amstelland de uitreiking deden.

De oprichters achter het geheugentechnologiebedrijf Tolooba zijn de ondernemers Fokko van der Woude en Anton. Samen met hun team hebben ze technologie in ontwikkeling met als doel kwantificeerbare positieve welzijnseffecten op de gemoedstoestand te stimuleren bij mensen met dementie.

Knipper: “We zijn in 2016 begonnen met het uitwerken van de eerste basisprincipes, zitten nog midden in de ontwikkelfase en winnen nu de prestigieuze JAIN Challenge Award 2021. Een mooie erkenning, zeker gezien de kwaliteit van de jury."

Na het invullen van een persoonlijk profiel selecteert het algoritme een foto dat een positieve herinnering teruggeeft aan iemand met dementie. "Uit eigen ervaring weten we wat het effect is van foto's, muziek en geur op iemands welbevinden. Ons algoritme doet eigenlijk twee dingen, het selecteert de juiste foto voor een persoonlijke herinnering en het classifeert het welzijnseffect van iemand met dementie. Onze ambitie is altijd geweest om het contact te herstellen tussen de persoon dementie en iemand identiteit. We hebben gezien wat het doet als iemand weer even zichzelf is in een gesprek". aldus Van der Woude.

Effectief trainen van het geheugen

Naast RMBR werkt Tolooba aan een digitaal trainingsprogramma voor het effectief trainen van het geheugen op basis van persoonlijke behoefte. Een objectieve cognitieve standaard is wordt ontwikkeld om de effectiviteit van de training te kunnen verbeteren voor de gebruikers. Deze nieuwe standaard wordt onderzocht en ontwikkeld in samenwerking met de Radboud Universiteit, BrainTrip en andere partners zoals het JAIN Netwerk in fieldlabs. Objectieve meetwaarden zoals EEG met leefstijldata, omgevingsdata en relevante lichaamsdata worden hierin gecombineerd en geanalyseerd.

Oost NL ondersteunde het bedrijf vorig jaar bij haar vestiging in Nijmegen en bij het opbouwen van een relevant netwerk in de regio.