Header fallback 1

De toekomst met waterstof in Oost-Nederland - Een terugblik op het Zomergesprek

Waterstof is een gamechanger in de energietransitie, maar het vereist samenwerking, doorzettingsvermogen en duidelijke regelgeving. Tijdens het zomergesprek dat we op 6 september organiseerde bij Nefit Bosch in Deventer bespraken we de urgentie om Oost-Nederland voor te bereiden op de toekomst met waterstof, terwijl de Gasunie werkt aan de ontwikkeling van een waterstofring in Nederland.

WhatsApp Image 2023-09-06 at 22.42.06.jpeg

Onze tafelgasten Ulco Vermeulen van Gasunie, Luuk Roggen van KME, en Roy van Verseveld van Vos Transport Group deelden belangrijke inzichten:
•    Waterstof is een gamechanger in de energietransitie, met een verwachte doorbraak tussen 2028 en 2030.
•    Waterstof zal een sleutelrol spelen in het verduurzamen van de industrie, mobiliteit en woningen.
•    Ondernemers moeten nu actie ondernemen om klaar te zijn voor de verwachte beschikbaarheid van waterstof in grote volumes tegen 2030.
•    Om deze overgang te versnellen, zijn lokale initiatieven en financiële steun van essentieel belang.
•    Samenwerking en vereenvoudiging van regelgeving zijn noodzakelijk om waterstofprojecten te stimuleren.
•    Duidelijke wetgeving en goede infrastructuur voor waterstof zijn cruciaal.

We bespraken hoe we samen in Oost-Nederland een gecoördineerde aanpak kunnen ontwikkelen en welke rol de regionale overheid en het bedrijfsleven kunnen spelen in het versnellen van waterstofprojecten. Vanuit het publiek werden oplossingen genoemd als vraagbundeling, samenwerking en het gezamenlijk uitwerken van een routekaart.

Bijzondere dank aan Markus Baumeister en het team van Nefit Bosch voor hun gastvrijheid en de inspirerende rondleiding, waarbij de investering in een laboratorium voor waterstofboilers voor de consumentenmarkt werd belicht.

De brede vertegenwoordiging van ondernemers, overheden en kennisinstellingen benadrukt de urgentie om gezamenlijk te werken aan de waterstoftoekomst in Oost-Nederland. Het komende jaar belooft een spannende periode vol vooruitgang op weg naar een nieuw tijdperk met waterstof.