Oost NL

De Bolster werkt aan toekomstbestendige landbouw

Biologische groenten groeien lang niet altijd uit biologisch zaad; sterker nog, ongeveer 2/3 van de biologische teelt ontstaat uit ‘gangbaar’ zaad. In 2036 zijn alle biologische telers in de Europese Unie verplicht 100% biologisch zaad te gebruiken voor hun biologische teelt. “We hebben dus nog een megastap te zetten met elkaar,” zegt Maarten Vosselman, directeur Mens en Cultuur bij De Bolster. Het bedrijf uit Epe draagt via de veredeling van biologische groentezaden niet alleen bij aan het bereiken van die 100%, maar levert daarmee ook een bijdrage aan gezonde, milieuvriendelijk geproduceerde voeding. “Ons huidige landbouwsysteem is niet houdbaar. Niet voor de makers, eters en de planeet. Wij dromen van een wereld met toekomstbestendige landbouw. Wij zetten daarom vol in op biologische teelt.”

Om als bedrijf verder te kunnen groeien maakte De Bolster gebruik van het programma De Groeiversneller, waarbij het (financiële) ondersteuning kreeg voor inhuur van een externe expert die een (internationaal) strategieplan met de ondernemer maakte. Ook een ‘groeivoucher’ aanvragen? Kijk op onze website naar de voorwaarden en dien je groeiplan in.

De Bolster - portret.jpg

Strategie

Vosselman: “We zijn een jong en fanatiek team en willen zo veel mogelijk impact maken. Vijf jaar geleden waren we met een clubje van 20 mensen, nu hebben we inclusief seizoenskrachten meer dan 100 medewerkers. Dan wordt het belangrijker om veel meer vanuit een strategisch plan te werken. Met een ‘groeivoucher’ hebben we een externe expert ingeschakeld en samen met het team een traject doorlopen: terug naar onze drijfveren, naar de basis. ‘Wat willen we, waarom en hoe gaan we dat bereiken?’ We zijn met iets belangrijks bezig en De Groeiversneller heeft er aan bijgedragen dat we ons verhaal scherp hebben gekregen. Van daaruit is het makkelijker werken en groeien, iedereen weet waar hij het voor doet.”

Want Vosselman werkt vanuit een duidelijke ecologische visie: “De bodem raakt uitgeput, chemische bestrijdingsmiddelen komen in het oppervlaktewater terecht en daar hebben dieren en mensen last van, de effecten zijn heftig. Uit onderzoek van professor Bas Bloem blijkt bijvoorbeeld dat in gebieden waar veel chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden, zoals in de druiventeelt, de ziekte van Parkinson meer voorkomt. Biologische landbouw is de toekomst.”

Veredeling

Wat houdt ‘veredeling van biologische zaden’ eigenlijk in? Vosselman: “Met veredeling van zaden kunnen we rassen verbeteren, bijvoorbeeld zorgen dat ze beter bestand zijn tegen ziekten. Of de houdbaarheid van groenten verlengen. Neem een pompoen, 2 maanden houdbaar. Telers en supermarkten kunnen vragen om een langere houdbaarheid en wij onderzoeken dan welk type pompoen die eigenschap bezit van een lange houdbaarheid, daar gaan we mee aan de slag. Het proces is enorm lang, het kan wel 8 tot 10 jaar duren voor je een nieuw ras hebt.”

Biologisch

Vosselman verduidelijkt de term ‘biologisch’: “Een gewas mag biologisch heten als het biologisch geteeld is, het zaad waar het uit groeit hoeft (nog) niet altijd biologisch te zijn. Biologisch geteeld betekent onder andere zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, met minder bemesting en met veel afwisseling van gewassen (vruchtwisseling) op de landbouwgrond, in tegenstelling tot monocultuur.”

 Voor sommigen groenten, zoals de groene courgette, is het verplicht biologisch zaden te gebruiken voor de teelt om het eindproduct (de courgette) biologisch gecertificeerd te mogen verkopen. Een biologische gele courgette mag je echter telen met zaden die (nog) niet biologisch gecertificeerd zijn.  Wanneer is biologisch zaad verplicht en wanneer niet? "In een database voor biologische uitgangsmateriaal staat een overzicht voor welk gewas biologisch zaad verplicht is en voor welke niet. Het hangt van een aantal factoren af of er een verplichting is voor biologisch zaad: zijn er voldoende biologische zaden beschikbaar? En zijn het de hoofdrassen van dit gewas die beschikbaar zijn? Het is namelijk belangrijk dat de teler wel de beschikking heeft over de zaden die zijn teelt rendabel maken. Deze zaden hebben vaak een aantal resistenties tegen bepaalde ziektes. Voor biologische teelt extra belangrijk omdat de teler niet mag ingrijpen met chemische middelen. “