Header fallback 1

Dataplatform Teamscope wereldwijd ingezet tegen coronacrisis

Gezondheid en data zijn een succesvolle match. Denk aan Big Data als voorspeller van ziektes of bepaler van de meest effectieve behandelmethodes. Ook in de coronacrisis wordt een beroep gedaan op deze soms levensreddende samenwerking. Nijmeegse start-up Teamscope werd door SIMIT - de Italiaanse gezondheidsorganisatie tegen tropische infectieziekten - gevraagd om hun dataverzamelingsplatform uit te rollen in Italië. Sindsdien stromen de aanvragen van over de hele wereld binnen.

Screenshot Teamscope app

​App tegen corona

Teamscope-oprichter Diego Menchaca kwam in 2015 van Chili naar Nijmegen voor het Rockstart Health programma. Hier werkte hij verder aan de innovatie die hij in Chili begon: een digitaal platform waar medisch specialisten patiëntdata – zowel klinisch als 'vanuit het veld' - met elkaar kunnen delen, ook zonder internet. Hiermee gaf hij gehoor aan een frustratie in de medische wereld, die telkens weer terug moest vallen op papieren aantekeningen en dossiers. Tegelijkertijd legde hij met dit platform, onbewust, de basis voor een handig gereedschap voor de huidige corona zorgverleners.

Menchaca legt de werking van de applicatie uit: "Patiënten worden normaal gesproken, en zeker nu, nooit geholpen door één arts, maar door een team van zorgverleners. Via deze app kan informatie van de coronapatiënten verzameld, verwerkt en gedeeld worden. Per patiënt kan een arts tot wel 200 velden invullen, zoals naam, woonplaats, symptomen en andere aandoeningen en zo een online dossier aanleggen. Alle artsen en verzorgenden die de patiënt behandelen, kunnen in Teamscope bij het dossier en zo informatie krijgen en toevoegen. Dat doen ze meerdere keren, vanaf de opname in het ziekenhuis tot aan het ontslag van de patiënt. Op deze manier kan je heel efficiënt en nauwkeurig het ziekteverloop van een coronapatiënt vastleggen, op ziekenhuis-niveau, binnen één demografisch gebied, maar ook op wereldschaal."

40 ziekenhuizen

Menchaca had vrij snel door dat zijn innovatie een belangrijke rol kon spelen in de strijd tegen het coronavirus: "Iedereen kent het beeld van een arts achter de PC, die de tijd moet nemen om samen met patiënt het dossier in te vullen. Die tijd is er nu niet. De Teamscope app is makkelijk in gebruik en, niet onbelangrijk, het voldoet aan alle richtlijnen voor gegevensverwerking in Europa waardoor privacy gewaarborgd is. Daarbij werkt de app ook offline, essentieel wanneer iedere seconde telt en je niet kan wachten op een stabiele wifi-verbinding." Verder geeft Menchaca aan dat hij in eerste instantie terughoudend was. "Maar toen ik de vraag van SIMIT kreeg besefte ik de omvang van het probleem en de kans voor Teamscope om bij te dragen. Inmiddels is het programma in gebruik bij meer dan 40 ziekenhuizen in onder meer de Verenigde Staten, Brazilië en Italië."

Trigger

"Data spelen een grote rol in het bestrijden van de huidige situatie als gezondheidscrisis, maar het kan ook een trigger zijn om verder te kijken," denkt Menchaca. "Hoe gaan werknemers in de zorg bijvoorbeeld mentaal om met deze situatie, hoe lang houden ze dit vol? Wat is het effect van een dergelijke crisis op het aantal mensen dat begint aan een opleiding in de richting van gezondheidszorg. Deze gegevens zijn nu relevant, maar juist ook in de voorbereiding op mogelijke volgende crises. Data bieden talloze mogelijkheden en met de ervaringen en informatie van nu kunnen we onszelf beter voorbereiden op de toekomst, we kunnen een vergelijkbare crisis misschien zelfs voorkomen. Dat lukt niet met alleen pen en papier, dat moet met data."

Vanuit haar business development activiteiten ondersteunt Oost NL het bedrijf, in 2018 via toekenning van voucher van De Groeiversneller voor de verdere ontwikkeling van haar platform en in 2019 bij het verhogen van haar marketing & sales effectiviteit.