Oost NL

Changemaker Wendy de Jong: 'Niet ons gedrag maar onze innovaties gaan het verschil maken'

Om te veranderen heb je veranderaars nodig, ofwel Changemakers! Wendy de Jong, algemeen directeur van Oost NL, is deze week de changemaker bij Change Inc., het platform van bedrijven die samenwerken naar een nieuwe toekomsteconomie. Paul van Liempt interviewt Wendy in deze podcast over haar bijdrage aan het versnellen van maatschappelijke transities. Daarin stelt Wendy: ‘Niet ons gedrag, maar onze innovaties gaan het verschil maken.’

Wendy de Jong_LinkedIn_Vrijdag.png

Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL werd, net als andere ontwikkelingsmaatschappijen, tientallen jaren geleden opgericht om de werkgelegenheid en economie in de regio te versterken. Inmiddels is de focus iets verplaatst: Oost NL wil een goede voedingsbodem realiseren voor innovatieve ondernemers in Gelderland en Overijssel die werken aan duurzame verandering. De ontwikkelingsmaatschappij wil vernieuwingen op het gebied van voeding, gezondheidszorg, energie, industrie en circulaire economie versnellen.

Welke rol kunnen de provincies Gelderland en Overijssel spelen?

"Een grote rol! Wageningen University ligt in onze regio, dus er wordt volop geïnnoveerd. Dat is een wereldspeler. We hebben daarnaast bedrijven die echt voorop lopen op het gebied van verduurzaming. Mijn doel is om die te ondersteunen én om een verbinder te zijn tussen die bedrijven en andere organisaties in Nederland. Ik geloof heel erg in samen en in de kracht van 'bottom up'. Als individu, als bedrijf, denk je misschien dat je weinig invloed hebt. De grote uitdagingen waar we voor staan op het gebied van duurzaamheid kunnen verlammend werken. 'Wat kan ik hier nu in mijn eentje in betekenen?' denk je misschien. Maar het besef groeit dat als we samen optrekken, dat we wel degelijk iets kunnen doen. En dat je dus tóch het verschil kunt maken."

Wat is de grootste uitdaging volgens jou?

"Het is voor mensen enorm moeilijk om gedrag aan te passen. Om op de korte termijn iets te laten, waar we op de lange termijn profijt van gaan hebben. De 'incentive' ontbreekt. Innovatie kan daar een antwoord op zijn. Mensen weten dat korter douchen beter is voor het klimaat, maar vinden het toch enorm lastig om dat te doen. Ze zijn wél bereid om een nieuwe douchekop te installeren die minder water verbruikt. Door innovatie kunnen we op die manier alsnog een hoop bereiken."

Hoe duurzaam ben jij zelf?

"Ik scheid mijn afval en ik pak niet standaard het vliegtuig, daarover denk ik goed na. Maar ik denk dat ik nog duurzamer zou kunnen leven. Het blijft lastig om je gedrag aan te passen en daarom denk ik ook echt dat de oplossing zit in innovaties. Die gaan uiteindelijk het verschil maken."

Beluister hieronder de podcast!