Oost NL

Business Angels steeds actiever in Oost-Nederland met kennis en kapitaal

In 2022 heeft het Business Angels Netwerk Oost-Nederland bij 19 deals één of meer private investeerders kunnen koppelen aan startups met een financieringsbehoefte. Dat is bijna 60 procent meer dan in 2021. Gemiddeld gaat het om ruim 400.000 euro per deal, waarmee in totaal bijna 8 miljoen euro aan investeringen werd uitgelokt.

Infographic BA resultaten 2022.jpg

Het Business Angels Netwerk van Oost NL koppelt private investeerders en family offices aan innovatieve ondernemers met een financieringsbehoefte. Bart Heuts, projectmanager van het netwerk bij Oost NL: “We kijken terug op een positief jaar waar we veel kwalitatief goede leads konden begeleiden bij het vinden van financiering. Met inmiddels ruim 160 aangesloten angels lukt het steeds vaker om een goede match te maken.”

Bij die investeringen wordt in sommige gevallen ook samen opgetrokken met de investeringstak van Oost NL en de fondsen onder management. “Wat opvalt is dat impact investing ook bij private investeerders steeds belangrijker wordt. Investeerders willen hun geld inzetten zodat de maatschappij er iets aan heeft. En we zien een toename van het aantal vrouwelijke investeerders dat bij ons netwerk is aangesloten. Dat is positief want een diverse mix van investeerders is van belang voor een optimale match,” zegt Heuts.

Meer dan alleen financieringen: ook ondernemersmentoren

Naast investeringen heeft een beperkt deel van de aangesloten angels ook een mentorfunctie. Koen van den Berg, projectmanager Business Angel Netwerk: “In 2021 zijn we begonnen met een ondernemersmentor-programma met meer structuur. Door terugkerende intervisie-bijeenkomsten leren de mentoren ook van elkaar. Daarbij koppelen we oud-ondernemers met specifieke kennis op basis van hun profiel aan een startende ondernemer. Deze trajecten hebben een langdurig karakter op basis van wederzijds vertrouwen en (financieel) commitment. Zo krijgen founders een sparringpartner die hun klankbord is over allerlei problemen bij beginnend ondernemerschap. We merken dat dit in de smaak valt aan beide kanten.” Net zoals in 2021 konden er in 2022 er 10 mentormatches worden gemaakt.

Business Angels Oost NL

Het Business Angels Netwerk van Oost NL is hét netwerk van particuliere financiers die durven te investeren in ondernemers met ambitie. Ben jij op zoek naar financiering van een betrokken investeerder? Of zoek je een betrokken ondernemersmentor? En zou je daarbij advies kunnen gebruiken van een ervaren (ex-)ondernemer die veel sectorkennis en contacten heeft? Dan is het Business Angels Netwerk Oost NL mogelijk iets voor jou. We vragen wel jouw bereidheid om je intensief voor te bereiden onder regie van ons. Oost NL focust primair op duurzame bedrijven die maatschappelijke impact maken en actief zijn in de Health-, Agri & Food-, Energie- of High Tech & Maakindustrie-sector.

Het netwerk bestaat uit meer dan 160 (ex-)ondernemers uit verschillende sectoren die hun bedrijf  hebben verkocht en hun ervaring willen delen met nieuwe generatie ondernemers.