Oost NL

Braziliaans productiebedrijf Tupy opent Europees hoofdkantoor in Arnhem

Deze maand opende Tupy, wereldwijd specialist in de ontwikkeling en productie van complexe gietijzeren onderdelen, haar Europese hoofdkantoor in Arnhem. Vanuit dit kantoor bedient het bedrijf haar Europese klanten in de maakindustrie die voertuigen, machines en uitrusting produceren voor sectoren als transport, infrastructuur en energieopwekking. Nieuwe duurzame sectoren als batterijrecycling en waterstofmotoren hebben daarbij steeds meer de aandacht van het bedrijf. De ambassadeur voor Brazilië in Nederland, Paulo Roberto Caminha de Castilhos França en burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch, verrichtten de officiële opening. Tupy kreeg ondersteuning van Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) en Oost NL bij het realiseren van het Europese hoofdkantoor.

Tupy

De van oorsprong Braziliaanse multinational is actief in meer dan 40 landen met productiefaciliteiten in Brazilië, Mexico en Portugal. Het bedrijf heeft wereldwijd meer dan 19.000 werknemers in dienst. Tupy vestigde zich in 2019 in het bedrijfsverzamelgebouw ‘t Hert aan de Meander in Arnhem. Er werken nu zo’n twintig mensen.

Ralph Wegener, directeur van Tupy Materials and Components, vertelde in De Gelderlander over de keuze voor Arnhem: “90 procent van onze onderdelen uit Mexico en Brazilië komen aan in Rotterdam en worden van daaruit verspreid naar onze klanten in heel Europa. Arnhem hebben we gekozen vanwege de uitstekende ligging aan de Autobahn, met snelle verbindingen naar Schiphol en Duitsland.” Tupy gaat vanuit Arnhem de sales, marketing en R&D voor de Europese markt coördineren. Wegener verwacht dat bij Tupy in Arnhem binnen een paar jaar tussen de veertig en vijftig mensen zullen werken.

Zachte landing in Oost-Nederland

De NFIA en Oost NL ondersteunden Tupy bij het realiseren van het Europese hoofdkantoor in Arnhem. Janet de Rooy, projectmanager Tech en Energy bij Oost NL: “Tupy heeft al drie jaar een vestiging in onze regio. Het is fantastisch dat ze daar nu hun Europese hoofdkantoor van maken. Maatschappelijk is dit van meerwaarde, omdat Tupy met innovatieve oplossingen een bijdrage levert aan onder meer duurzame mobiliteit en de energietransitie. Maar ook economisch is dit van belang door de banen die het oplevert.”  

Waterstof belangrijke markt

Oost-Nederland heeft een voortrekkersrol in de energietransitie, ook op het gebied van waterstof. Tupy, dat onder meer bezig is met vrachtwagens die op waterstof kunnen rijden, wil zijn activiteiten in de waterstofindustrie uitbreiden. Daarbij is afstemming met andere waterstof gerelateerde regionale bedrijven belangrijk.  ”De technologie is voor 95 procent gebruiksklaar om te worden toegepast in zware voertuigen. Alles is er nu op gericht om de laatste 5 procent binnen te halen,” vertelt Wegener aan De Gelderlander.