Oost NL

Bosch Thermotechniek presenteert plannen waterstoflab

Begin juli bezocht de gedeputeerde van Overijssel, Eddy van Hijum samen met de gemeente Deventer en Oost NL Bosch Thermotechniek BV in Deventer. Bosch Thermotechniek is in Nederland vooral bekend door het merk Nefit (CV-toestellen en warmtepompen). Op de locatie in Deventer werken ongeveer 500 mensen waarvan 150 actief zijn in de R&D.

bosch

Op de foto, v.l.n.r. Janet de Rooy-Smid, projectmanager energie bij Oost NL Markus Baumeister, directeur engineering bij Bosch Thermotechniek Eddy van Hijum, gedeputeerde provincie Overijssel Fons de Zeeuw, manager international bij Oost NL Marthijn Koorenhof, accountmanager bedrijven bij gemeente Deventer

De aanleiding van het bezoek was het recente nieuws dat Bosch Thermotechniek BV voornemens is om een waterstof laboratorium te bouwen op de bestaande locatie. De energietransitie voor particuliere huishoudens kent meerdere invalshoeken, het elektrificeren van warmtepompen of het vervangen van aardgas door waterstof (gas). Bosch Thermotechniek heeft de laatste jaren al een aantal stappen gezet op deze laatste ontwikkeling. Om het productportfolio aan te laten sluiten op waterstof is er, naast veel ontwikkelwerk, ook een flinke investering in test-infrastructuur nodig.

Bij het bezoek presenteerde Bosch Thermotechniek haar plannen en werd een rondleiding gegeven door het gebouw, waarbij niet alleen de bestaande laboratoria werden bekeken maar ook de beoogde locatie voor het nieuwe waterstoflaboratorium. Wanneer alle stoplichten op groen staan en de gesprekken met de ondernemingsraad zijn afgerond, zal er in het eerste kwartaal van 2022 gestart worden met de bouw van het lab.