Oost NL

Bos Nieuwerkerk neemt industrie-verduurzamer HeatMatrix over

HeatMatrix, ontwikkelaar van een kunststof warmtewisselaar voor de industrie, is recent overgenomen door Bos Nieuwerkerk. Oost NL investeerde in 2014 in de onderneming vanuit het Innovatie- en Energiefonds Gelderland (IEG), een fonds van de provincie Gelderland om de energietransitie te versnellen en innovatie te stimuleren. De overname betekent dat het aandelenbelang van IEG is verkocht. De opbrengst van de verkoop kan opnieuw worden ingezet om te investeren in innovatie bedrijven en energieprojecten.

VVBfoto-P1040497-heatmatrix.jpg

Door de schoorstenen van fabrieken verdwijnt veel warmte naar de buitenlucht. Zonde, want hergebruik van die warmte kan een heleboel brandstof besparen, en daarmee miljoenen tonnen CO2. HeatMatrix helpt bedrijven met de installatie van een zelfontwikkelde kunststof warmtewisselaar die het mogelijk maakt meer dan 50 procent van de warmte die nu verloren gaat via de rookgassen, terug te winnen. Naast de winst op milieugebied scheelt dat aanzienlijk in de energierekening.

Kunststof warmtewisselaar

Met haar kunststof warmtewisselaar lost HeatMatrix een probleem op ten opzichte van metalen warmtewisselaars, legt Frank Tielens, die afscheid neemt als CEO van HeatMatrix, uit: “Warmtewisselaars worden eigenlijk allemaal van metaal gemaakt. Dat werkt prima, maar er is een groot nadeel: Als je zure rookgassen koelt naar lagere temperaturen ontstaat corrosie en daar kunnen de metalen warmtewisselaars niet tegen. Met de kunststof warmtewisselaar zijn we in staat de temperatuur van rookgassen aanzienlijk te reduceren. Wij kunnen ervoor zorgen dat rookgassen met 100 graden in plaats van met 200 graden uit de schoorsteen komen.” De teruggewonnen warmte kan vervolgens worden ingezet bij het productieproces.

Jeroen Gierveld, senior investment manager Energy bij Oost NL: “HeatMatrix heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Het belang van hun innovatie is ook steeds zichtbaarder geworden. De industrie moet grote stappen zetten richting verduurzaming. De installatie van warmtewisselaars is een van de manieren waarmee we op een veel slimmere manier met warmte omgaan. Het Innovatie- en Energiefonds Gelderland is een sterk instrument om bedrijven en projecten te ondersteunen die werken aan de versnelling van de energietransitie.”

Frank Tielens: “De aandeelhouders, waaronder Oost NL, hebben het mogelijk gemaakt dat HeatMatrix door kon groeien naar de fase waarin we ons nu bevinden. We zijn veranderd van een bedrijf met één product, naar een multi-product bedrijf om vervolgens door te groeien naar een bedrijf dat turnkey warmteterugwininstallaties bij haar klanten plaatst. In de afgelopen 12 jaar hebben we bij veel bedrijven een aanzienlijke CO2-uitstoot reductie mogelijk gemaakt."

Verduurzaming van de industriële sector

Bos Nieuwerkerk is al bijna 50 jaar wereldwijd actief op het gebied van rook- en procesgassen. Het bedrijf is trots op hun uitbreiding. Martine Goedegebuure, directeur van het familiebedrijf: “We willen graag meer bijdragen aan de verduurzaming van de industriële sector. Door de overname van HeatMatrix Group zetten we een flinke stap in die richting. Met deze warmteterugwinning kan zowel een significante reductie van CO2 uitstoot als een besparing op de energiekosten worden gerealiseerd. In de huidige gespannen energiemarkt is dat een flinke plus.”

Onderstaande video werd in 2014 gemaakt.