Oost NL

Blockstart webinar voor logistiek- en foodbedrijven

Het Europese project Blockstart helpt mkb-bedrijven hun concurrentiepositie te versterken door het gebruik van blockchaintechnologie. Het INTERREG-project biedt gratis een trainingsprogramma ter waarde van maximaal 7.500 euro aan. Speciaal voor mkb-ondernemers die willen onderzoeken of de blockchaintechnologie oplossingen geeft voor hun vraagstukken rondom processen, tracking en tracing en facturering. Voor ondernemers uit de logistiek en agrofoodsector vinden er op 24 juli en 1 september gratis webinars plaats, georganiseerd door Blockstartpartners Hogeschool Windesheim en Chainpoint.

blockstart 1

​Voor kleinere bedrijven is het vaak een lastige stap om met nieuwe technologieën zoals blockchain aan de slag te gaan. Het Blockstart-project is ontworpen om de drempel voor deze bedrijven te verlagen. Het programma richt zich op bedrijven die actief zijn in de gezondheidszorg, logistiek en agrofood.

Maaike Büchner, projectmanager Food bij Oost NL legt uit wat je met de trainingen kan: "Het trainingsprogramma maakt mkb'ers bewust welke impact blockchaintechnologie kan hebben op hun sector en bedrijf. De trainingen worden op maat gemaakt, waarbij ondernemers kunnen kiezen uit een breed scala aan opties."

Aantrekkelijk voor agro-food-bedrijven

Blockchain kan bijvoorbeeld een aantrekkelijke techniek zijn voor agro-food-bedrijven, waar het inzichtelijk maken van leveranciersstromen van belang is voor de voedselveiligheid. "De trainingen richten zich op het ontwikkelen van tools en technieken om bedrijfsprocessen te verbeteren. Met als uiteindelijk doel te testen hoe je een blockchainoplossing kunt implementeren. Al kan het ook zijn dat uit de training blijkt dat andere technieken meer voor de hand liggen", vertelt Büchner.

Trainingsprogramma aanvragen

Er zijn 60 trainingen beschikbaar met een waarde van maximaal 7.500 euro. Wie interesse heeft in het trainingsprogramma kan een aanvraag indienen op de website van Blockstart door middel van een aanvraagformulier. Daar is ook meer te vinden over de voorwaarden van de aanvraag en de beschikbare trainingen.

Webinars over Blockchain in de logistiek en agro-food

Mede vanwege de coronacrisis organiseert Blockstart een aantal webinars die meer vertellen over de mogelijkheden van blockchaintechnologie en het programma zelf. Op korte termijn staat er een gepland met een focus op de logistieke ketens en supply chains. Relevant dus ook voor agro-foodbedrijven die innovatieve oplossingen zoeken voor bijvoorbeeld tracking en tracing of productveiligheid.

Deze wordt gehouden op 24 juli en wordt herhaald op 1 september. Het webinar geeft een overzicht van de huidige trends in blockchaintechnologie. Daarnaast worden gemeenschappelijke uitdagingen die Hogeschool Windesheim heeft geïdentificeerd tijdens interviews met bedrijven en worden potentiële producten of diensten die blockchaintechnologie zou kunnen ontsluiten gepresenteerd. Aanmelden kan via deze link.

INTERREG-programma

Blockstart is een project binnen het INTERREG-programma Noordwest-Europa. INTERREG -programma Noordwest-Europa valt onder het Europese Cohesiebeleid en wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De provincies Gelderland en Overijssel zijn medefinancier van het project. Blockstart heeft een looptijd van 3,5 jaar en heeft een totaal budget van vijf miljoen euro tot zijn beschikking. Een compleet overzicht van alle (Europese) partners is te vinden op de website van INTERREG North-West Europe.