Header fallback 1

‘Betere’ aardappel Solynta ontwikkelt richting de winkel

Nieuwe financieringsronde draagt bij aan commerciële doorbraak hybride aardappelras

De hybride aardappel van het Wageningse Solynta gaat zijn volgende ontwikkelingsfase in die er toe moet leiden dat de aardappel straks in de winkelschappen ligt. Solynta ontvangt een financiering van nieuwe investeerders Fortissimo Capital en Innovation Industries plus bestaande investeerders, waaronder het Innovatie- en Energiefonds Gelderland (Topfonds Gelderland). Solynta wil commerciële aardappelrassen kweken die beter zijn dan bestaande rassen.

aardappel

Solynta ontketent sinds enkele jaren een aardappelrevolutie door een methode te ontwikkelen waardoor aardappelen met zaadjes in plaats van met pootaardappelen kunnen worden gekweekt. “Door aardappelen uit 25 gram zaad te maken in plaats van uit 2.500 kilo pootgoed kunnen we een significante bijdrage leveren aan het verminderen van de ondervoeding in de wereld”, verduidelijkt Solynta-directeur Hein Kruyt. “Bovendien, doordat onze aardappels natuurlijke resistenties hebben tegen ziektes, zijn er veel minder bestrijdingsmiddelen nodig bij de teelt. We produceren dus meer aardappelen met minder gebruik van grondstoffen zoals water, bestrijdingsmiddelen en land. Meer met minder dus, en dat is precies wat er nodig is met het oog op de groeiende wereldbevolking.” Solynta werd door de Nederlandse regering in 2014 in bijzijn van Koning Willem-Alexander benoemd tot Nationaal Icoon.
 

In 2014 ontving Solynta ook een financiering vanuit het Innovatie- en Energiefonds Gelderland (Topfonds Gelderland) door Oost NL. De belangrijkste doorbraak vond plaats in 2016 toen ‘Solynta’-zaadjes opgekweekt waren tot zaailingen die zich in de volle grond ontwikkelden tot volledige aardappelplanten. De opbrengst was vergelijkbaar met die van het bestaande Bintje. De impact hiervan was enorm, aangezien Solynta hiermee heeft aangetoond dat haar veredelingstechnologie in de praktijk werkt. Medio 2017 haalde Solynta ook het nieuws doordat zij de aardappelen resistent maakten tegen de aardappelziekte phytophthora, waarbij geen gebruik is gemaakt van genetische modificatietechnieken. De volgende stap is het kweken van commerciële aardappelrassen die beter zijn dan de bestaande rassen.

“Solynta heeft zich de afgelopen jaren geweldig ontwikkeld”, zegt Pieter Rhemrev, manager business unit Capital bij Oost NL, fondsmanager van het provinciale Innovatie- en Energiefonds Gelderland. “Wij geloven al jarenlang dat de technologie van Solynta een belangrijke bijdrage gaat leveren aan oplossingen van mondiale voedselvraagstukken. Wij investeren opnieuw graag mee, omdat we grote maatschappelijke en economische potentie van Solynta zien. Als ontwikkelingsmaatschappij moeten we zo’n prachtig bedrijf in de regio ook koesteren.’

Meerdere (internationale) investeerders hebben aangegeven hierin te willen investeren in Solynta. De keuze is gevallen op een consortium van twee investeerders, te weten Innovation Industries (lead investor) en Fortissimo Capital. Kruyt: "We zijn verheugd dat we de steun hebben gekregen van deze vooraanstaande investeerders en zien dat ze ons inzetten voor Solynta als een verdere bevestiging van het potentieel van ons hybride aardappelveredelingsplatform. We kijken ernaar uit om met hen samen te werken en hun expertise en begeleiding te gebruiken om aardappelen verder te ontwikkelen en vermarkten."

Solynta is in 2008 opgericht als afsplitsing van zaadveredelingsbedrijf De Ruiter Seeds. Solynta richt zich uitsluitend op het veredelen van aardappels. Het bedrijf is gevestigd op de campus van Wageningen University & Research Centre en onderhoudt nauwe banden met de universiteit.