Header fallback 1

Battery Control wilde net een uitvinding op de markt brengen toen corona toesloeg

​Een tas die een ontploffende fietsaccu aankan. Het bedrijf Battery Control, een start-up uit Steenwijk, wilde net deze uitvinding op de markt brengen toen corona toesloeg. Van een droomstart bleef niets over. In plaats daarvan dreigde faillissement.

Battery Control

​Zijn tas kun je gerust een robuust exemplaar noemen. Alleen al de Battery-Bag zelf, zoals Dick van de Steeg zijn product noemt, weegt 2,3 kilo. Maar die kan dan ook een ontploffende fietsaccu weerstaan. Wie wil, kan er een alarmmeldertje bij kopen. Die gaat af, tien minuten voordat een fietsaccu in brand vliegt. ​​

In de Battery-Bag kun je lithium ion-accu’s voor e-bikes een stuk veiliger opladen, opbergen en transporteren. Als een accu vlam vat, gebeurt dat meestal tijdens opladen. Een overdrukventiel voorkomt dat de tas - die extreme temperaturen verdraagt - uit  elkaar ploft door de giftige gassen die vrijkomen. 
 

''We moesten nog een pa​ar tests doen en dan konden we de markt op. En toen kwam corona, een lockdown en gingen al onze afspraken uit de agenda''

          Dick van de Steeg, mede-eigenaar van Battery Control
 
 
Toch had het maar een haar gescheeld of ‘die mooie uitvindingen’ uit de keuken van Battery Control hadden nooit de finish gehaald. Van de Steeg, samen met Nick Akkerman en Rene van Wijngaarden eigenaar van Battery Control, stond ‘kort voor marktintroductie’ toen corona alles overhoop gooide.
 
,,We moesten nog een paar tests doen bij een Duits bureau dat een onafhankelijk testrapport opstelt en certificaten uitreikt. Maar ineens zat Duitsland in lockdown en het bureau dicht. Afspraken met bedrijven gingen uit de agenda.”  
 
Afgrond
Een ramp, herinnert Van de Steeg zich. ,,Het fietsverkoopseizoen loopt van februari tot september; dan moet je zaken doen. Wij wilden nog een stuk van dat seizoen meepikken, maar door corona schoof dat ineens op tot na de zomer.” Van een droomstart bleef niets over. In plaats daarvan dreef Battery Control ineens naar de rand van de afgrond. 
 
Van de Steeg, die zelf alles had opgegeven voor zijn nieuwe bedrijf, kreeg net op tijd een reddingsboei toegeworpen door ontwikkelingsmaatschappij Oost NL. Die verstrekte het bedrijf een Corona OverbruggingsLening (COL).
 
COL is een noodkrediet die de regering ter beschikking stelt voor innovatieve ondernemers en mkb-ers. Een lening tegen gunstige voorwaarden, zoals COL, kan een bedrijf dan redden. In Oost-Nederland kregen tot juli 91 ondernemers een noodkrediet voor een totaalbedrag van bijna 40 miljoen euro.
 
Bestormen
Van de Steeg is er ‘natuurlijk blij’ mee. Samen met nog een private investeerder die het goed voor heeft met Battery Control, komen hij en zijn mede-eigenaren zo de zomer door en kunnen ze in het najaar de markt alsnog bestormen.
 
De markt snakt naar ‘onze oplossingen’, weet Van de Steeg, die zelf jarenlang in de fietsbranche werkte. ,,Er vliegen volgens officiële cijfers van de brandweer elke maand zes tot acht fietsaccu’s in brand. En ik kan je zeggen: als je dat een keer van dichtbij beleeft weet je niet wat je meemaakt.” 
Hij wil lithium ion-accu’s nou ook weer niet afdoen als ‘allemaal levensgevaarlijk’. ,,Er rijden in Nederland 2,6 miljoen e-bikes. Per jaar worden er 430.000 verkocht. Dan is het aantal incidenten heel erg klein. Maar als het misgaat, kan dat grote gevolgen hebben.” 
 
Er bestaat nog geen Europese regelgeving over de veiligheidseisen die je aan de opslag van lithium ion-batterijen moet stellen. Dat komt, zegt Van de Steeg, omdat dat soort accu’s voor e-bikes nog ‘heel nieuw’ zijn. En niet alle accu's zijn even gevaarlijk, weet hij ook.
 
Concurrentie
Dat maakt het ook lastig, merkt hij, om met zijn tas die vuur smoort en ontploffingen aankan bij fabrikanten van e-bikes binnen te komen. ,,Als je een fiets verkoopt en je biedt zo’n dure tas - want die gaat 150 tot 200 euro kosten en dat is toch een heel bedrag - erbij aan, voelt het net alsof je tegen die klant zegt dat zijn of haar aankoop niet helemaal veilig is...” 
 
Er zijn al best wat concurrenten die tassen voor accu’s verkopen, maar die voldoen volgens Van de Steeg lang niet allemaal ‘aan de hoge eisen die wij stellen’. ,,Die remmen bijvoorbeeld wel de vuurontwikkeling eventjes, maar smoren die niet.”​

bron: De Stentor, 28 augustus 2020