Oost NL

ArthroSave sluit nieuwe investeringsronde van € 2,6 miljoen om ernstige knieartrose te bestrijden

ArthroSave heeft een unieke gewrichtssparende behandeling ontwikkeld voor patiënten met ernstige knieartrose. Een nieuwe investeringsronde van € 2,6 miljoen, geleid door Oost NL, stelt ArthroSave in staat om klinische studies uit te voeren en om de commercialisatie van de 'KneeReviver' te versnellen. Oost NL investeert vanuit het Innovatie- en Energiefonds Gelderland, een fonds van de provincie Gelderland beheerd door Oost NL.

ArthroSave.jpg

Patiënten met knieartrose hebben een beschadigd kniegewricht en hebben dagelijks aanhoudende pijn. Alleen al in Europa lijden meer dan 2,2 miljoen patiënten aan artrose in de knie en dit zal verder toenemen als gevolg van de toenemende zwaarlijvigheid en de vergrijzing. De enige effectieve behandeling tot nu toe is een vervanging van het gewricht door een kunstknie. Kunstgewrichten hebben echter een beperkte levensduur en falen na verloop van tijd. Hierdoor is een revisieoperatie nodig, die gepaard gaat met hogere sterfte, slechtere resultaten en hogere kosten. Nu meer jonge mensen knieartrose krijgen en de levensverwachting toeneemt, is er een noodzaak om de tijd tot de plaatsing van de eerste kunstknie uit te stellen.

Verlichting van pijn en verbetering van kniefunctie

Karianne Lindenhovius, CEO en mede-oprichter van ArthroSave, legt uit: “ArthroSave heeft de KneeReviver ontwikkeld voor kniedistractie als oplossing voor behoud van je kniegewricht. Kniedistractie met de KneeReviver is een tijdelijke behandeling die het gewricht gedurende zes weken ontlast. Dit resulteert in verlichting van pijn en verbetering van de functie. Door regeneratie van het gewricht blijft het oorspronkelijke kniegewricht behouden. Hierdoor kan de kunstknie met meer dan 10 jaar worden uitgesteld en kan een complexe revisieoperatie later in het leven voorkomen worden.”

Op de website van ArthroSave deelt een aantal patiënten hun ervaringen met de KneeReviver.

In de afgelopen jaren heeft ArthroSave met de KneeReviver een eerste klinische studie met veelbelovende klinische resultaten kunnen afronden, is CE-markering verkregen en zijn er met succes patiënten op kleine schaal geopereerd. “Met deze nieuwe investering kunnen we aanvullende klinische studies uitvoeren en onze commerciële strategie versnellen om de KneeReviver te introduceren op de internationale orthopedische markt. We zijn blij dat bestaande investeerders Oost NL, Utrecht Holdings, MSB Isala en Weskiway en ook nieuwe investeerders Essential Investments en een groep informele investeerders ons steunen tijdens deze reis”, zegt Lindenhovius.

Investering versnelt commercialisatie 

Thomas Hensel, Investment manager Health bij Oost NL: “De oplossing van ArthroSave geeft patiënten met knieartrose een betere kwaliteit van leven. Bovendien is het een oplossing die helpt de zorgkosten te verlagen, aangezien er mogelijk minder kunstknie operaties nodig zijn. Die combinatie maakt ArthroSave tot een waardevol bedrijf dat zich de afgelopen jaren positief heeft ontwikkeld. Reden voor ons om opnieuw te investeren in Karianne en haar team.” Oost NL investeert vanuit het Innovatie- en Energiefonds Gelderland, een fonds van de provincie Gelderland beheerd door Oost NL.

Benjamin Sieters, Investment manager bij Essential Investments: “ArthroSave heeft een unieke oplossing ontwikkeld voor regeneratie van het kniegewricht. Hierdoor kunnen miljoenen patiënten hun kniegewricht behouden en artroseschade en pijn verminderen. Met de toename van artrose zal dit product een grote impact hebben op de zorg en de samenleving. We ondersteunen het bedrijf graag bij het realiseren van deze ambitie en bij het zetten van de kritische stappen naar de markt.”