Header fallback 1

Almelo XL Businesspark een van de pilot terreinen van Smart Energy Hubs

Op 30 mei tekenden netbeheerder Enexis, ondernemers van XL Businesspark, Firan, provincie Overijssel, Oost NL en andere projectpartners de intentieovereenkomst om samen te verkennen hoe op het bedrijventerrein een Smart Energy Hub gerealiseerd kan worden. De bedrijven die meedoen zijn GLP Europe, Heylen Warehouses, Eurol, Container Terminal Twente. Het doel van deze overeenkomst is ervaring op te doen met het verdelen van netgebruik bij transportschaarste. Naar verwachting start de energiehub XL Businesspark dit najaar daadwerkelijk met het afstemmen van vraag en aanbod en kunnen de ondernemingen vanaf dat moment profiteren van de collectieve ruimte op het bestaande elektriciteitsnetwerk. 

XL businesspark smart energy hub

Vastlopen stroomnet

Door de energietransitie, economische groei, een stevige woningbouwopgave en digitalisering van de samenleving stijgt de vraag naar elektriciteit. Daardoor ontstaan op steeds meer plekken in Nederland knelpunten op het elektriciteitsnet. Er is dan te weinig transportcapaciteit beschikbaar voor het afnemen en terugleveren van elektriciteit aan het net. Hierdoor is het voor bedrijven niet meer vanzelfsprekend om een nieuwe aansluiting te krijgen of een bestaande aansluiting te verzwaren wanneer zij willen verduurzamen of hun bedrijfsvoering willen uitbreiden. Op XL Businesspark is sprake van transportschaarste voor duurzame opwek. Door de transportschaarste voor opwek kunnen bestaande bedrijven en bedrijven in aanbouw op dit bedrijventerrein geen elektriciteit terugleveren, terwijl ze dat wel willen. De ondernemers op dit bedrijventerrein willen nu starten met het vormen van een collectief om gezamenlijk te werken aan de knelpunten die  transportschaarste met zich meebrengt. Het ontwerp, dat samen met Enexis en de ondernemers is afgestemd, kan nu daadwerkelijk gerealiseerd worden.

De provincie Overijssel en regionaal Bedrijventerrein Twente hebben Firan, infraspecialist in nieuwe energie, gevraagd een schetsontwerp voor een mogelijke oplossing te maken. Hiervoor heeft Firan alle energieprofielen van de verschillende bedrijven in kaart gebracht en een ontwerp gemaakt voor de realisatie van een energiehub. Een energiehub kan een oplossing vormen om de bestaande ruimte op het net efficiënter te gebruiken, waardoor Enexis mogelijk meer klanten kan aansluiten.

Vraag en aanbod elektriciteit in balans

Transportcapaciteit collectief gebruiken, lijkt de meest kansrijke oplossing. Van de 20 gevestigde bedrijven op het bedrijventerrein zullen nu vier bedrijven deelnemen aan de pilot. Deze ondernemers kunnen elkaar in de toekomst gaan helpen door vraag en aanbod van elektriciteit te balanceren. Zij zullen hun energiegebruik en -opwek realtime gaan monitoren, zodat zij het bestaande elektriciteitsnet samen optimaler kunnen benutten. Uitgangspunt is dat andere bedrijven op het XL Businesspark later kunnen aansluiten op de energiehub.

Smart Energy Hubs

XL Business Park in Almelo is een van de tien pilot terreinen in Overijssel en Gelderland in het programma Smart Energy Hubs. Op deze terreinen wordt op een slimme manier lokaal energie opgewekt, opgeslagen, omgezet en weer lokaal gebruikt. Door collectieve afspraken te maken tussen bedrijven en realtime verbruik en teruglevering te meten, kan het bestaande net veel slimmer worden benut. De initiatiefnemers van het versnellingsprogramma Smart Energy Hubs zijn provincies Gelderland en Overijssel en Oost NL. Het programmamanagement ligt bij Oost NL. Meer info kijk op: Living lab voor Smart Energy Hubs.

Twee van de drie Enexis pilots (Hessenpoort Zwolle en XL Businesspark Almelo) maken onderdeel uit van het programma Smart Energy Hubs.