Header fallback 1

Aiosyn haalt 2 miljoen euro op om AI-algoritmes te ontwikkelen die pathologen ondersteunen bij klinische diagnostiek

Aiosyn ontwikkelt een diagnostisch platform dat kunstmatige intelligentie gebruikt om pathologen te ondersteunen met nauwkeurigere en efficiëntere klinische diagnostiek. Een nieuwe investeringsronde van 2 miljoen euro, geleid door Health Innovations samen met Oost NL en LUMO Labs, stelt Aiosyn in staat om hun platform verder te ontwikkelen en beschikbaar te maken. Oost NL investeert vanuit ION+2.

solutions_hero.png

Pathologie is onmisbaar in het diagnostisch proces van veel ziekten zoals kanker. Dit omvat vaak het onderzoek van weefsel na een biopsie. De pathologie evolueert nu steeds meer naar een digitale werkwijze waarbij stukjes weefsel (biopten) worden gescand en onderzocht op de computer. Dit maakt ook het gebruik van kunstmatige intelligentie-algoritmen mogelijk om het diagnoseproces te ondersteunen. De algoritmen van Aiosyn zullen - in nauwe samenwerking met pathologen - de groeiende werkdruk en de vraag naar verdere verbetering van de diagnostische precisie aanpakken.

AI helpt bij betere diagnose

Patrick de Boer, CEO en medeoprichter van Aiosyn, legt uit: "Het vakgebied pathologie wordt uitgedaagd door een groeiende werkdruk en een tekort aan pathologen. Aiosyn ontwikkelt algoritmes die in nauwe samenwerking met pathologen werken om het digitale werkproces en de klinische diagnostische taken te verbeteren. Met deze investering kunnen we de lancering van ons eerste product versnellen en de basis leggen voor de toekomst van het product. We zijn blij dat onze bestaande investeerders Oost NL en LUMO labs en nu Health Innovations ons ondersteunen tijdens deze reis."

Afgelopen jaar heeft Aiosyn gewerkt aan de ontwikkeling van twee algoritmes en het certificeringsproces. Onlangs hebben ze de ISO:13485-certificering behaald als eerste stap naar de ontwikkeling van hoogwaardige AI-gebaseerde medische hulpmiddelen.

Investering om lancering te versnellen

Sven Bakkes, partner bij LUMO Labs: "We zien een opmars van AI in de gezondheidszorg in 2022. Het is geweldig om te zien dat het Aiosyn-team aanzienlijke vooruitgang boekt en deze belangrijke mijlpaal bereikt, door deze nieuwe ronde veilig te stellen na onze initiële investering via het TTT.AI pre-seed fonds. Het stelt hen in staat de essentiële volgende stappen te zetten op hun weg naar  impact voor zowel de zorgmedewerkers als de patiënten. We zullen er zijn om hen hierbij te ondersteunen."

Yvonne Sijm, investment manager bij Health Innovations: "Wij geloven dat digitale innovaties de toekomst van de gezondheidszorg mogelijk maken. Pathologie speelt een steeds belangrijkere rol in veel zorgpaden. De door Aiosyn ontwikkelde oplossingen ondersteunen pathologen bij het nemen van beslissingen. Aiosyn bereidt de arbeidsintensieve en routinematige pathologietaken voor, zodat de patholoog zich kan richten op de interessantere en complexere taken. Op deze manier maakt digitale pathologie niet alleen het leven van pathologen gemakkelijker, het helpt ook bij het aanpakken van de schaarste-uitdagingen.”

Björn Schaap, investment manager Health bij Oost NL: "De baanbrekende platformtechnologie van Aiosyn heeft de potentie om de grenzen binnen de pathologie te verleggen. Het nauwkeuriger, sneller en relevanter maken van de diagnose van ziekten verhoogt de efficiëntie en geeft de patholoog meer tijd om zich te richten op complexe analyses. Daarom ben ik ervan overtuigd dat de algoritmen die het Aiosyn-team - een spin-out van het Radboudumc - ontwikkelt, patiënten ten goede zullen komen. De ontwikkeling die Aiosyn het afgelopen jaar heeft doorgemaakt sterkt deze overtuiging en daarom krijgt het bedrijf de steun van Oost NL."

ION+2

De investering in Aiosyn komt uit ION+2, een fonds voor innovatieve ondernemers in de provincies Gelderland en Overijssel. De middelen van het ION+2-fonds komen uit het REACT-EU-programma. Met REACT-EU stelt de Europese Unie geld beschikbaar voor een groen, digitaal en veerkrachtig herstel van de regionale economie. Voor ION+2 wordt een bedrag van € 5,5 miljoen ingezet.

ION+2