Oost NL

30.000 kinderen duurzaam bewust door Slim Opgewekt

Slim Opgewekt, dat scholen verduurzaamt met zonnepanelen en led-verlichting, heeft haar lening vanuit het Innovatie- en Energiefonds Gelderland (IEG) volledig afgelost. In vijf jaar tijd verduurzaamde Slim Opgewekt meer dan 80 scholen en betrok zo'n 30.000 kinderen actief bij de verduurzaming van hun school. Ook leerden ze hoe ze slim en bewust omgaan met energie.​
SlimOpgewekt

Hilde van Dijk, mede-initiatiefnemer Slim Opgewekt: "Oost NL investeerde vier jaar geleden in de startup Slim Opgewekt. Op dat moment bestond onze onderneming uit een enthousiast jong team van vier duurzame ondernemers. Met de financiering en kennisinbreng van Oost NL konden we onze groei versnellen. Nu zetten onze 42 teamleden zich elke dag in om scholen te helpen met hun verduurzaming. In Gelderland, en daarbuiten. Inmiddels hebben we al 4,5 miljoen kilo CO2 bespaard en daar zijn we trots op."   

Die trots wordt ook gedeeld door Oost NL. "Wij zijn trots dat deze snelle groeier binnen vier jaar zich ontwikkelde van startup tot volwassen onderneming. Oost NL heeft als financier en sparringpartner voor het management een bijdrage kunnen leveren aan die groei. We investeren graag in ondernemers die duurzaamheid en ondernemerschap aan elkaar verbinden. Slim Opgewekt zorgt dat we in Gelderland samen duurzame impact realiseren. De middelen die door het aflossen van de lening terugvloeien in het Energiefonds Gelderland, kunnen we nu investeren in andere duurzame energie-initiatieven", aldus Marius Prins, algemeen directeur van Oost NL.

Duurzame impact

Slim Opgewekt biedt bij de verduurzaming van scholen bewustwording aan als een integraal onderdeel van hun aanpak. Hilde van Dijk: "Duurzame impact realiseren is ons doel. Dit bereiken we door betrouwbare verduurzamingstechnieken te plaatsen. Bij verduurzaming van scholen leidt een combinatie van besparen en opwekken tot het beste resultaat. Daarom vervangen we alle oude lampen door ledverlichting en plaatsen we zonnepalen op het dak van de school. Leerlingen, medewerkers en de directe omgeving worden bewust gemaakt van duurzaamheid. Jongeren leren zo al vroeg duurzaam met energie om te gaan."

Verduurzamen van Gelderland

In juni 2018 loste Slim Opgewekt de lening vanuit het Innovatie- en Energiefonds Gelderland volledig af. Daarmee draagt Slim Opgewekt niet alleen bij aan de Gelderse energietransitie, het geld vloeit terug naar het IEG-fonds waardoor andere innovatieve ondernemers er een beroep op kunnen doen.

Slim Opgewekt werkt nauw samen met diverse partners zoals scholen, provincie, banken en RVO. Inmiddels heeft Slim Opgewekt haar activiteiten uitgebreid naar verduurzamen van zorginstellingen en sportcomplexen. Hiermee draagt de onderneming in belangrijke mate bij aan het verduurzamen van de maatschappij en daarmee een betere duurzame toekomst voor onze kinderen. In 2017 won Slim Opgewekt de Triodos Hart Hoofdprijs, de prijs voor de meest vernieuwende en inspirerende duurzame ondernemer.