Oost NL

21 Oost-Nederlandse bedrijven in KVK Innovatie Top 100

Afgelopen woensdag publiceerde KVK de Innovatie Top 100. In totaal staan er 21 bedrijven in de top 100 uit Gelderland en Overijssel. Vier meer dan vorig jaar. Boven in de lijst vinden we twee bekenden van Oost NL, Fonkels en 20Face.

FONKELS_FolmerZijlstra_1

Op de 10e plaats in de lijst vinden we Fonkels. Fonkels ontving een voucher van De Groeiversneller voor de ontwikkeling van haar unieke duurzame verpakkingen. Fonkels ontwikkelde de Pop Up Cup. Een on-the-go drinkbeker waarbij een kartonnen doosje met een zakje is gecombineerd. De drinkbeker is afsluitbaar en lekvrij. Een deksel is niet nodig. De materialen zijn na gebruik eenvoudig te scheiden voor een optimale recycling. Daarmee draagt het bedrijf bij aan de circulaire economie.

Twee plaatsen lager, op plek 12, staat 20Face, Oost NL investeerde via het Innovatiefonds Twente in de start-up dat gezichtsherkenningssoftware ontwikkelt. Het unieke aan deze herkenningstechnologie is de combinatie van algoritmen (kunstmatige intelligentie) en blockchain. Vanuit verschillende posities, resoluties en onder extreme licht condities, herkent het personen met behulp van een relatief klein deel van hun gezicht.

Het systeem slaat de zogeheten gezichtsvectoren versleuteld open de gebruiker beslist wat er met de informatie gebeurt, zodat beheersing van privacy gewaarborgd is.

Innovatie Top 100 

Volgens de KVK is een vermelding in de top 100 een goed teken: De meeste Top 100-bedrijven die in het verleden in de lijst zijn opgenomen zagen hun winst toenemen, namen extra personeel aan en werden internationaal actiever.