Oost NL

20face haalt kapitaal op voor verdere ontwikkeling privacy-proof gezichtsherkenning

20face, ontwikkelaar van privacy-proof gezichtsherkenningstechnologie, heeft één miljoen euro opgehaald bij nieuwe en bestaande investeerders. De technologie van 20face maakt het mogelijk om gebruikers toegang te verlenen tot gebouwen en biedt een hoge mate van beveiliging. Daarbij houdt de gebruiker altijd de controle over zijn of haar eigen gegevens.

Dick Fens visual with face rec.png

De techniek van 20face wordt gebruikt om bijvoorbeeld toegang tot gebouwen te geven, maar ook voor 2-factor authenticatie bij bijvoorbeeld laboratoria en datacenters. De gepatenteerde en in Nederland ontwikkelde en getrainde AI-algoritmes van het bedrijf, maken gezichtsherkenning mogelijk privacy proof met commercieel bestaande camera’s.  

“We zijn verheugd dat we deze investering hebben ontvangen en we zijn er trots op dat we de groei van 20face kunnen financieren. Dit stelt ons in staat om onze technologie verder te ontwikkelen en om nieuwe projecten op te starten, waarmee we bijdragen aan een veiligere en efficiëntere wereld," aldus de CEO van 20face Dick Fens.

20face, spin-off van de Universiteit Twente, is toegewijd aan het ontwikkelen van technologie die de privacy en veiligheid van gebruikers beschermt. “We staan bekend om de snelheid en precisie van onze software, maar om voorop te blijven lopen moet je blijven innoveren. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat iemand niet een pasfoto voor een camera kan houden om beveiliging te omzeilen?” De komende tijd verbetert 20face de efficiëntie van toegangscontrole en identificatieprocessen verder. De investering zal worden gebruikt om de groei van 20face verder te financieren en nieuwe projecten op te starten. Daarbij kan gedacht worden aan het inzetten van onze oplossingen in toepassingen als Know Your Customer (KYC)-projecten of digitaal boarden bij vliegmaatschappijen.

Privacy-proof

Gezichtsherkenning is niet onomstreden omdat er zorgen zijn over privacy. De oplossing van de Enschedese start-up richt zich vanaf het begin juist op bescherming van persoonsgegevens. “We hebben de Autoriteit Persoonsgegevens naar onze technologie laten kijken om te zien of we voldoen aan privacywetgeving. Dat vinden we van groot belang. Bij ons blijft de eindgebruiker eigenaar van de data. Dat betekent dat ze op ieder moment hun foto uit het systeem kunnen halen.” Een ander voordeel van de techniek is dat de data van 20face in Europa staat en voldoet aan Europese wetgeving.

Matthijs Berkelaar, investment manager Tech bij Oost NL: “20face zorgt er met hun technologie voor dat beveiligde omgevingen beter beschermd kunnen worden. Ze steunen daarbij op de rondom de Universiteit Twente aanwezige kennis op het gebied van kunstmatige intelligentie. De technologie van 20face is veelbelovend. Dat zien we onder meer terug aan de interesse uit de markt.”

Oost NL investeerde eerder vanuit Innovatiefonds Twente in de eerste ontwikkeling van het bedrijf. In deze investeringsronde investeert Oost NL uit het Participatiefonds, samen met o.a. Value Creation Capital en nieuwe aandeelhouders. Onder hen ook private investeerders uit het Business Angels Netwerk Oost NL.