Oost NL

1.200 nieuwe arbeidsplaatsen in Oost-Nederland

​Gelderland en Overijssel krijgen er de komende drie jaar ruim 1.200 nieuwe banen bij. Dit getal heeft betrekking op bedrijven die met betrokkenheid van Oost NL in 2018 besloten hebben om zich te vestigen of uit te breiden in de beide provincies. Het aantal indirecte arbeidsplaatsen dat hierdoor gegenereerd wordt, is een veelvoud van het aantal directe arbeidsplaatsen.

Nijmegen-173
​De 1.200 arbeidsplaatsen op basis van zo’n € 280 miljoen aan bedrijfsinvesteringen zijn prognoses die de bedrijven zelf geven voor de komende drie jaar. Deze bedrijven zijn actief in de sectoren Food, Tech, Health, Energy en Logistics. Zo’n veertig procent van de nieuwe banen zijn hoogwaardige R&D-banen. Food Valley en Twente doen het bovengemiddeld goed bij investeerders.
 
“We zijn bijzonder trots op dit resultaat. Wanneer we kijken naar de buitenlandse investeerders in onze regio, dan blijken de Verenigde Staten, China en het Verenigd Koninkrijk de grootste investeerders te zijn. Gezien de ontwikkelingen rondom de brexit, verwachten we dit jaar een toename van Britse investeringen”, concludeert Fons de Zeeuw, manager International van Oost NL.
 
De regionale ontwikkelingsmaatschappij Oost NL is betrokken geweest bij de bedrijfsvestigingen door het leveren van informatie, samenstellen van bid-books, organiseren van bedrijfsbezoeken, etc. Voor de vestiging van buitenlandse bedrijven in Gelderland en Overijssel werkt Oost NL intensief samen met de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). De bedrijfsvestigingen en -uitbreidingen in Gelderland van dit jaar leiden tot 723 nieuwe banen en € 209 miljoen aan bedrijfsinvesteringen. In Overijssel gaat het om 479 nieuwe banen en € 70 miljoen aan bedrijfsinvesteringen.
 
Marius Prins, algemeen directeur van Oost NL, ziet een goede synergie tussen de acquisitieactiviteiten van Oost NL en de andere activiteiten: “In aanvulling op deze mooie resultaten, heeft Oost NL in 2018 ook bijgedragen aan de realisatie van ruim € 40 miljoen aan R&D-investeringen in de regio. We hebben bovendien bijna € 32 miljoen geïnvesteerd in bedrijven in onze regio en daardoor ruim € 210 miljoen aan additionele investeringen in die bedrijven uitgelokt door andere investeerders.”
 

Export

 

Ook het handelsbevorderingsprogramma van Oost NL, GO4EXPORT, ligt op schema. Onder die naam werken regionale partijen samen om ondernemers te ondersteunen bij hun exportambitie. Die activiteiten worden op prijs gesteld door ondernemers. Bijvoorbeeld, na deelname aan een handelsmissie naar China, heeft het Twentse bedrijf WTT een omvangrijk contract afgesloten met een Chinese afnemer.
Het afgelopen jaar zijn er 26 events (matchmaking, buitenlandse reizen, beursbezoeken, etc.) georganiseerd met als doel het regionale mkb meer internationale exposure te geven. Vanuit het Oost-Nederlandse mkb waren er 350 deelnames, terwijl er ook door mkb’ers van buiten de regio bijna 180 maal werd deelgenomen aan de verschillende evenementen.
 

‘Invest in Holland’ - landelijke resultaten

‘Invest in Holland’ is het samenwerkingsverband waarin de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) samen met Oost NL en andere regionale partners op nationaal niveau buitenlandse investeerders aantrekt. Onder de vlag ‘Invest in Holland’ faciliteerden NFIA en de regionale partners in 2018 ruim 370 buitenlandse investeringen in Nederland die gezamenlijk goed zijn voor meer dan 9.800 banen en € 2,85 miljard aan bedrijfsinvesteringen.

2018 in cijfers

Lees meer over de impact van Oost NL op de regio.