Header fallback 1

HealthChain

HealthChain boost de digitale transformatie van de gezondheidszorg in verschillende regio's. Het project werkt met een formule voor vraaggestuurde technologische oplossingen in de gezondheidszorg door optimale waardeketens te creëren. Het biedt een kader waarin innovaties juist niet ontstaan vanuit een technologisch vacuüm en daarom een korte levensduur hebben.

HC picture

HealthChain wordt gefinancierd door het I3-instrument en brengt de publieke en private sector samen om vraaggestuurde digitale gezondheidsoplossingen te ontwikkelen door middel van co-creatie tussen gezondheidszorgorganisaties en IT-bedrijven. Het HealthChain consortium wordt geleid door Ticbiomed en bestaat uit achttien partners. Ze bestrijken vijf regionale ecosystemen in verschillende EU-landen: Murcia (Spanje), Centro (Portugal), West-Slovenië (Slovenië), Primorsko-Goranska (Kroatië) en Oost-Nederland (Nederland).

Elke regio volgt een gestructureerde aanpak met specifieke rollen: een zorgorganisatie (HO) identificeert uitdagingen en test voorgestelde oplossingen, twee IT-bedrijven (Solvers) met geavanceerde technologie werken samen om oplossingen te ontwikkelen, en een regionale ecosysteemondersteuner (ES) faciliteert verbindingen tussen grensoverstijgende regio's. Dit veelzijdige consortium vormt de basis voor een inclusieve aanpak om de gezondheidszorg te transformeren.

HealthChain model

HealthChain maakt gebruik van een model dat vraaggestuurd, co-creatief en gericht op adoptie is. De behoeften en uitdagingen worden geïdentificeerd door de HO's en eindgebruikers, zodat oplossingen voor hun behoeften op maat worden gemaakt. Door samen te werken, werken zowel eindgebruikers als ontwikkelaars samen om de geïdentificeerde uitdagingen aan te pakken en samen innovatieve oplossingen te creëren.

Het HealthChain-model heeft twee benaderingen voor het ontwikkelen van oplossingen:

De eerste aanpak bestaat uit het aanpakken van uitdagingen die door HO's zijn gedefinieerd op het moment dat het project wordt voorgesteld. Dit met vooraf geselecteerde partners, waarbij oplossingen worden ingezet met voldoende middelen voor mogelijke grensoverstijgende schaalbaarheid.

Bij de tweede aanpak begint het proces vanaf nul, waarbij elke HO actief wordt betrokken bij het identificeren van twee onvervulde behoeften. Oplossers uit de consortiumregio's worden geselecteerd via de FSTP-oproep (Financial Support to Third Parties). Eenmaal gekozen, nemen deze geselecteerde oplossers de taak op zich om innovatieve oplossingen te testen om de geïdentificeerde behoeften aan te pakken.

Community of Practice

Het HealthChain-project gaat verder dan de ontwikkeling van oplossingen. Het richt de HealthChain Community of Practice (CoP) op, een platform waar expertise, geleerde lessen en middelen worden gedeeld onder de deelnemers. Het doel is om samenwerking te bevorderen en andere regio's te inspireren om het HealthChain-model over te nemen en te implementeren met hun eigen middelen. Deze collectieve inspanning versterkt de impact van digitale gezondheidsinnovaties in het Europese zorglandschap.

Vanuit Nederland zijn naast Oost NL, Rijnstate, Philips Healthcare en Beterdichtbij als partner betrokken bij HealthChain.

Neem hier een kijkje op de HealthChain I3 website.

Funding EU

I3 instrument

Looptijd
2023-2025
Leadpartner

Ticbiomed