Oost NL

Business Innovation Program Food

Zie je voor jouw bedrijf kansen om bij te dragen aan een duurzaam en gezond voedselsysteem? Met het Business Innovation Program Food (BIPF) helpen we je om scherp te krijgen welke ideeën kansrijk zijn en hoe je deze vertaalt tot concrete nieuwe verdienmodellen voor jouw bedrijf. Start je avontuur en maak van jouw idee een succesvolle business case.

Voor wie?

Het Business Innovation Program Food is voor ondernemers in de agrofoodsector die toegewijd zijn een kansrijk idee om te zetten in een nieuw verdienmodel. Deelname staat open voor bedrijven die met dit idee bijdragen aan het versnellen van de transitie naar een duurzaam en gezond voedselsysteem. Dit zijn startups of innovatieve MKB-ers die in de brede zin actief zijn in de agrofoodsector. Denk aan de land- en tuinbouw, de voedselverwerkende industrie, data en technologie bedrijven en (logistieke) dienstverleners.

Wat mag je van ons verwachten? 

  • In 10 modules trainen we je om op het juiste moment en de juiste manier aan de slag te gaan met je visie, klant, product, impact, verdienmodel, team en samenwerkingen.
  • Iedere week vindt een plenaire sessie plaats, afwisselend online of op een centrale locatie in Nederland. Hierin krijg je theorie over één van de dimensies en feedback van de trainers, begeleiders en andere deelnemers.
  • Je krijgt praktijkopdrachten ter voorbereiding en afronding van iedere module.
  • Bovendien is er één-op-één begeleiding vanuit business development van je Regionale Ontwikkelings Maatschappij (ROM).

Waarom meedoen?

  • Het programma geeft jou een grotere kans van slagen om jouw idee om te zetten naar een duurzaam verdienmodel.
  • Het programma helpt jou focus aan te brengen en om je tijd (en geld) aan de juiste activiteiten te besteden, gericht op het bereiken van de volgende levensfase van jouw idee.
  • Na het voltooien van het programma weet je: wie je klant is, welk verdienmodel het meest geschikt voor jouw bedrijf is, hoe je de impact die je maakt helder overbrengt, kun je wel overwogen keuzes maken of en welke samenwerkingspartners je nodig hebt, én heb je een concreet stappenplan om jouw idee of product te laten groeien naar de volgende fase. 
  • Je volgt het programma samen met andere bedrijven uit of actief in de agrofoodsector, waardoor je van elkaars inzichten en uitdagingen kunt leren.

Wat we van jou verwachten?

  • We vragen inspanning van minimaal 0,5 FTE per deelnemend bedrijf gedurende tien weken dat het programma loopt. Dit betekent dat er gemiddeld 20 uren per week van je bedrijf wordt gevraagd.
  • Aanwezigheid bij de sessies (gedurende tien weken op woensdagochtend), inclusief het voltooien van de bijbehorende opdrachten.

Ervaringen

Zuiderzwam deed mee aan het derde programma. Jacqueline van Eerd:  “Dankzij het programma en de interviews heb ik serieuze leads en klanten gekregen en met vertrouwen keuzes gemaakt in waar ik naar toe wil groeien.”

Groentjessoep: “Het programma heeft ons inzicht gegeven in waar het klantprobleem echt zit, hierdoor begrijpen we waar onze kracht zit. Dit geeft veel vertrouwen in wat we doen en met onze onderneming teweeg kunnen brengen.”

Ook COMPUTD nam deel. Rachel Hanssen: “Tijdens het programma zit je in een innovatieve omgeving, naast dat je kritischer naar je eigen bedrijf kijkt, leer je ook veel van anderen.”

Respect.farm: “Alle tijd die ik besteed heb aan het programma was goed geïnvesteerde tijd. Ik vond het fijn om coaching te krijgen, bovendien raakte ik geïnspireerd door andere ondernemers.”

Meedoen met het programma?

Neem contact op met Annemarie van Vlinsteren (annemarie [dot] vanvilsteren [at] oostnl [dot] nl).

Samenwerkingspartners

Partners binnen dit programma zijn de Regionale Ontwikkelings Maatschappijen (LIOFNOMInnovation QuarterHorizonOost NLROM Utrecht RegionImpuls ZeelandROM InWest en BOM) in samenwerking met Invest-NLde Stichting Samen Tegen VoedselverspillingRabobank en Foodvalley NL.

Voedselwaarde281.91 KB
Opbouw Business Innovation Program Food (klik voor vergrootte weergave)