
Jonge ambtenaren ontdekken de innovatiekracht in duurzame voeding in Oost-Nederland
Een groep jonge ambtenaren van de ministeries van Economische Zaken (EZ) en Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) bracht een werkbezoek aan Oost-Nederland. Centraal stond de vraag: hoe dragen innovatie en samenwerking tussen Rijk en regio bij aan de toekomst van ons voedselsysteem?

Innovatie: precisie-fermentatie & eiwittransitie
Na een welkomstwoord van Fons de Zeeuw, directeur International bij Oost NL, gaf Ioana Iorga (NIZO Food Research) een toelichting op het onderzoek van NIZO naar duurzame eiwitten en de rol van precisie-fermentatie in de voedselinnovatie van de toekomst. Marcel Oogink (BFF / Oost NL) vertelde vervolgens over de Biotechnology Fermentation Factory (BFF): een nieuwe faciliteit naast NIZO waar bedrijven hun fermentatieprocessen op grotere schaal kunnen testen en doorontwikkelen. De uitbreiding van deze pilotplant – mogelijk gemaakt door het Nationaal Groeifonds, het Perspectieffonds Gelderland en co-financiering door NIZO – laat zien hoe Rijk en regio samenwerken om innovatie in voeding en biotech te versnellen en de stap van laboratorium naar productie te verkleinen.
Ook Jeroen Blansjaar van NoPalm Ingredients liet zien hoe zijn bedrijf reststromen uit de voedingsindustrie een tweede leven geeft als duurzame oliën en vetten. Hun circulaire aanpak biedt een alternatief voor tropische oliën zoals palmolie en sheaboter. Met hun fermentatietechnologie wil NoPalm wereldwijd productielocaties openen op plekken waar deze zijstromen beschikbaar zijn.
Voeding van de toekomst op de Wageningen Campus
In de middag werd de groep ontvangen op de Wageningen Campus, waar Liesbeth Luijendijk (WUR) inzichten deelde uit het rapport Food2040, dat diende als input voor het rapport van Wennink. Ze sprak over de positie van Nederland als koploper in duurzame voedselproductie en de vraag hoe we die voorsprong behouden.
Tijdens het panelgesprek, geleid door Leo Koning (Foodvalley NL), gingen de jonge ambtenaren in gesprek met ondernemers Hagit Rogovsky (Flora Food Group) en Corjan van den Berg (Revyve). De vragen en discussies gingen over de uitdagingen en hypes binnen de eiwittransitie. Er werd gesproken over de noodzaak om verder te kijken dan alleen eiwitten – ook vezels (fibers) spelen een steeds belangrijkere rol in het voedsel van de toekomst.
De dag werd afgesloten met een rondleiding door OnePlanet Research Center door Remco Suer, waar de jonge ambtenaren prototypes zagen die laten zien hoe hightech en voeding samenkomen in slimme toepassingen voor een gezonde toekomst.
Oost NL draagt bij aan de Sustainable Development Goals
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij Oost NL? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief Ontwikkelingen. Je ontvangt 10 keer per jaar een update met nieuws, events en vacatures.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij Oost NL? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief Ontwikkelingen. Je ontvangt 10 keer per jaar een update met nieuws, events en vacatures.