Header fallback 1

Arnhems Buiten: nieuwe hotspot voor energietransitie

Als het aan Barry Storm van gebiedsontwikkelaar City Developer-S ligt, is Arnhems Buiten over een paar jaar een plek van wereldformaat waar jong talent en gevestigde bedrijven (samen)werken aan oplossingen voor de energietransitie. City Developer-S en Ontwikkelings- en Herstructureringsmaatschappij Gelderland (OHG) maakten plannen voor de businesscase. Samen met Perspectieffonds Gelderland (PFG) kocht de gebiedsontwikkelaar het terrein om het te ontwikkelen tot een nieuwe energie-hotspot.

OHG is de Ontwikkelings- en Herstructureringsmaatschappij  van de provincie Gelderland. Deze casus stond eerder in het Jaarbericht 2022.

Arnhems Buiten – Den Brink is een parkachtig bedrijventerrein met een monumentale status aan de westkant van Arnhem. Het 16 hectare grote terrein (een voormalige buitenplaats) huisvest 20 gebouwen, waarvan 6 met een monumentale status. De plek werd door KEMA internationaal op de kaart gezet met innovaties rondom elektriciteit en de opwekking daarvan, transport en gebruik van energie. Na een faillissement van voormalig eigenaar TCN kwam het terrein van Arnhems Buiten in handen van Propertize als hypotheekhouder. Propertize vroeg rond 2019 aan City Developer-S om mee te denken over een nieuwe invulling van vooral het monumentale deel van het terrein.

Economische en maatschappelijke waarde creëren Barry Storm van City Developer-S: ‘We realiseerden ons al snel dat we dit niet moesten behandelen als een klassieke  vastgoedopgave, maar dat we meer waarde kunnen creëren met een conceptmatige invulling van het terrein: meer economische waarde door innovaties en werkgelegenheid, en meer maatschappelijke waarde door behoud van erfgoed en bedrijvigheid rondom de energietransitie. Dat laatste sluit goed aan bij de historie van de plek en bij de profilering van de gemeente Arnhem als Hotspot Energy.’

Samenwerken aan energietransitie

Arnhems Buiten moet een plek worden waar partijen elkaar vinden, versterken en (samen)werken aan de energietransitie, zegt Storm. ‘We willen een plek bieden aan uiteenlopende bedrijven die werken aan innovaties op het gebied van energie, de energietransitie en de congestie-opgave van het elektranet. Dat levert ook werkgelegenheid op voor praktisch en theoretisch geschoold personeel.’

Interessante casus voor Perspectieffonds Gelderland

City Developer-S vroeg OHG of zij wilden meedenken over het concept en mogelijkheden voor financiering. William van de Worp van OHG: ‘OHG kon de aankoop van een terrein van deze omvang niet financieren, maar het leek me wel een interessante  casus voor Perspectieffonds Gelderland, een fonds van de provnicei Gelderland dat net als OHG wordt beheerd door Oost NL. PFG heeft de financiële middelen, het plan sluit aan bij een actueel maatschappelijk vraagstuk en de businesscase is breder dan één project.’ Zo bemiddelde OHG naar financiering door PFG. Vervolgens deelde OHG kennis van vastgoed en gebiedsontwikkeling en ontwikkelde samen met PFG en City Developers-S een businessmodel voor Arnhems Buiten.

Aankoop entreegebouw

Eén van de uitdagingen op het terrein van Arnhems Buiten is grip houden op het gehele terrein. Het entreegebouw B42 staat op het terrein, maar had een andere eigenaar en zat zodoende niet in de aankoop van Arnhems Buiten door PFG en City Developer-S. Voordat de aankoop van het grote terrein definitief werd, deed zich nog de mogelijkheid voor om ook het entreegebouw te kopen. Gezien de korte termijn waarop dit moest plaatsvinden, heeft OHG de aankoop van dit gebouw mede gefinancierd. Van de Worp: ‘Het gebouw ligt heel strategisch en is daarom belangrijk voor de ontwikkeling van het terrein. Om stappen te kunnen zetten, moest dit gebouw voor eind 2022 nog worden aangekocht. Dat heeft OHG mede gefinancierd. Dit project is dus een mooi voorbeeld van een nauwe samenwerking tussen verschillende fondsen binnen Oost NL om een gezamenlijk einddoel te bereiken.’ De monumentale panden en het groen op het terrein worden als eerste aangepakt. Storm: ‘Het terrein moet weer nieuw  elan krijgen. Het wordt een plek van wereldformaat.

OHG is de Ontwikkelings- en Herstructureringsmaatschappij  van de provincie Gelderland. Deze casus stond eerder in het Jaarbericht 2022.