Oost NL

Henri Janssens

Europese projecten zijn mijn specialiteit. Soms is het zinvol om ons werk extra impact te geven met middelen uit Brussel – van de EU dus. Ik werk met telkens andere collega's aan ideeën en voorstellen om die extra armslag te krijgen. De andere collega brengt inhoudelijke deskundigheid in; ik de EU-kennis. Ik richt de aandacht op de EU-programma's Interreg en I3. Ik werk door de BU's en teams heen.  In die Europese projecten is samenwerking met partners in andere lidstaten verplicht. Bij elk initiatief haken we bedrijven in Oost-Nederland aan en betrekken hen in die samenwerking met kennisleveranciers en andere bedrijven die doorgaans niet op hun radarscherm staan.

"We kunnen trots zijn op onze regio. Weinig andere regio’s in Europa hebben zoveel te bieden".

Wat mij motiveert is de ontdekkingstocht van zo’n EU-project. We komen collega-ontwikkelingsmaatschappijen, bedrijven en kennisinstellingen tegen in allerlei buitenlanden op onze ontdekkingstocht tijdens de voorbereiding en uitvoering ervan. En dikwijls blijkt dat we veel van hen kunnen leren. Dat we de wijsheid niet in pacht hebben in Nederland. Door hun inbreng kunnen de bedrijven in Oost-Nederland met hun innovaties vaak veel meer bereiken dan mogelijk was geweest Nederlandse partners: bijvoorbeeld een validatie van hun product in een buitenlandse markt of een nieuw marktsegment dankzij een extra, onvoorziene productfunctionaliteit. 

Ik ben geboren en getogen in Oost-Nederland tussen de Rijn en Waal. Mijn familie heeft haar wortels in en rond Nijmegen. De variatie van het landschap met brede rivieren in eindeloos laagland en beboste heuvels heeft me altijd geboeid. Het is een geweldig afwisselend gebied waar ik graag vrije tijd doorbreng met wandeltochten en stedentrips. Door mijn werk met Europese projecten heb ik kennis gemaakt met veel andere steden en regio’s. En zij hebben allemaal hun eigen charmes. Maar we kunnen trots zijn op onze eigen regio. Weinig andere regio’s in Europa hebben zoveel te bieden.