Header fallback 1

Tolooba

Hoewel Tolooba officieel werd genoemd en opgericht in 2020, begon de oprichter al in 2016. Fokko van der Woude, oprichter, legt uit: "Zonder het te weten heb ik Tolooba in 2016 opgericht. Toen ik probeerde contact te maken met mijn 90 jaar oude oma ontdekte ik een manier om verloren herinneringen terug te halen en haar gelukkig te maken. Na veel testen, onderzoek en netwerken hebben mijn zakenpartner Anton Knipper en ik in 2020 Tolooba BV officieel opgericht".

 

High Tech om het welzijn te verbeteren

Tolooba ontwikkelt software die 'verborgen' herinneringen ophaalt voor mensen die lijden aan dementie. Mensen die lijden aan dementie leven vaak in hun eigen wereld. Door het activeren van herinneringen met behulp van door het algoritme geselecteerde beelden helpt Tolooba bij het herstellen van de verbinding, het verbeteren van het geluk, het welzijn en als positief neveneffect verbetert de interactie tussen patiënten en zorgverleners veel. Tolooba gebruikt een data-gedreven en gepersonaliseerde aanpak bij het selecteren van het juiste beeld voor elke persoon. Het team heeft al met succes een pilotproject in Australië afgerond en heeft samenwerkingsverbanden in vijf landen. De komende jaren is de missie om de dienstverlening zo op te bouwen dat deze wereldwijd schaalbaar is.

Toegang tot talent en expertise in Nederland

De keuze voor Nijmegen lag voor de hand, aldus Fokko: "We zitten dicht bij de expertise van de Radboud Universiteit en het bijbehorende Donders Instituut voor Hersenen, Cognitie en Gedrag. Dat zal zeker een positieve invloed hebben op onze groeiambities."

Tolooba heeft ook een samenwerking opgezet met de Universiteit Twente en Novel-T. Fokko: "De Universiteit Twente heeft een hoog niveau van onderzoekservaring en ontwikkelt talent op het gebied van toekomstbestendige onderwerpen zoals 'Human Computer Interaction'. De ondernemende, hands-on houding in combinatie met een hoog kennisniveau, is de reden dat we hebben gekozen voor samenwerking in R&D-projecten."

Sterke samenwerking 

Naast de onderzoek en ontwikkeling samenwerkingen met universiteiten heeft Tolooba de ambitie om samen te werken met zorginstellingen om het welzijn van dementerende mensen te verbeteren. Lid zijn van netwerken zoals Health Valley is een van de manieren om in contact te komen met potentiële partners. "De Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Nederland (Oost NL) heeft ons geholpen om ons bedrijf in de regio te vestigen. Binnen een dag waren we verbonden met de juiste mensen en instellingen in de regio", besluit Fokko. 

Video impressie