Header fallback 1

Time-travelling Milkman

Time-travelling Milkman (TTM) ontwikkelt als spin-off van Wageningen University & Research (WUR) romige, gezonde en duurzame vetingrediënten voor de verbetering van de textuur van zuivelalternatieven. Met haar techniek onttrekt het bedrijf vetdelen uit zaden om daar romige ingrediënten van te maken. Om de productie op te schalen, en haar producten verder te valideren en nieuwe toepassingen te onderzoeken, ontving de Wageningse startup een financiering vanuit innovatiefonds ION+ een fonds dat gesubsidieerd wordt uit Europese subsidieprogramma OP-Oost en een cofinanciering van de provincie Gelderland.

Zuivelproductie heeft een grote impact op het milieu en dus is de ontwikkeling van alternatieven erg belangrijk. Om de smaak van die producten op het gewenste niveau te krijgen, wordt momenteel veel gebruik gemaakt van palm- en kokosolie maar deze ingrediënten zijn niet duurzaam. Dimitris Karefyllakis, CEO en oprichter TTM: “We halen veel zuivelalternatieven nu nog uit palmolie. Die moet van ver komen en de productie leidt tot ontbossing van het tropisch regenwoud. Wij kunnen met onze technologie kleine ‘bolletjes’ vet (oleosomen) uit zaden van Europese zonnebloemen halen en zo een lokaal geproduceerd alternatief bieden.” TTM verbetert met haar product de smaak en textuur van plantaardige zuivelalternatieven. “Romigheid komt van vet, niet van eiwit. Alternatieve eiwitbronnen zijn er in overvloed, maar het belang van het vetelement heeft men over het hoofd gezien. De eiwittransitie kan niet slagen als we geen smaakvolle duurzame vetopties aanbieden,” aldus Karefyllakis.

Investering

Karefyllakis: “We hebben een duidelijk plan hoe we met TTM onze ambities willen realiseren. Dat gaat niet alleen, je hebt partners nodig die je op weg helpen naar de volgende stap. Oost NL en SHIFT Invest ondersteunen ons met kennis, netwerk en financiering waardoor we onze opschaling en commerciële uitrol kunnen realiseren.”

OP Oost