Header fallback 1

Surfix

Surfix uit Wageningen ontving van onder meer Oost NL een investering voor de verdere ontwikkeling van zijn “plug-and-play” diagnostiekplatform.

Snel en gemakkelijk betrouwbare testresultaten verkrijgen

De wereldwijde Covid-19-pandemie benadrukt de behoefte aan snelle en betrouwbare point-of-care diagnostiek, altijd en overal. Ook in gebieden waar geen ziekenhuis, kliniek of geschoold medisch personeel aanwezig is. Bij point-of-care diagnostiek wordt een monster van de patiënt ter plekke, naast het ziekenhuisbed, in de spreekkamer of zelfs thuis getest. Binnen enkele minuten is het resultaat zichtbaar en kan er actie worden ondernomen. Het uiteindelijke doel van Surfix is ​​om een ​​test te maken die voor de massa beschikbaar is en slechts enkele euro’s kost.

Uniek diagnostisch platform

De door Surfix ontwikkelde biosensor bestaat uit twee hoofdelementen: het belangrijkste deel is de chip waarin de detectie plaatsvindt. In het andere deel wordt het monster verwerkt in microfluïdische kanalen.

In het detectiegedeelte gaat licht door de chip in plaats van elektriciteit. Biomoleculen die aan het oppervlak van de chip vastzitten, kunnen op basis van bioherkenning andere biomoleculen uit een monster (bijvoorbeeld bloed of urine) “vangen”. Hierbij veranderen de eigenschappen van het licht dat zich voortbeweegt door de chip. Dat kan worden gedetecteerd en gelezen door het sensorsysteem. Deze verandering is een indicatie voor de aanwezigheid van het biomolecuul waarnaar men op zoek is.

Elk monster moet worden bewerkt voordat het in het detectiegedeelte terechtkomt (vergelijkbaar met een heel klein laboratorium). Dit vindt plaats in microfluïdische kanalen die het monster naar het detectiegedeelte voeren.

Voor het detectiegedeelte heeft Surfix unieke nanocoatings ontwikkeld die binding van biomoleculen mogelijk maken en de gevoeligheid van de sensor vergroten, terwijl het microfluïdische deel is bedekt met een nanocoating die biomoleculen afstoot en de stroom van het monster door de microfluïdische kanalen verbetert. Het “plug-and-play” diagnostiekplatform kan worden gebruikt om virussen, DNA en RNA, eiwitten zoals antilichamen en antigenen en andere biomoleculen te detecteren.

Combinatie van Nederlandse technologie

Het “plug-and-play” diagnostiekplatform combineert de geïntegreerde fotonica-chip van het Enschedese LioniX International met de nanocoatings van Surfix. Geïntegreerde fotonica is een revolutionaire technologie waarmee chips kunnen worden ontwikkeld die enorme hoeveelheden data kunnen detecteren, vastleggen en verwerken met licht in plaats van met elektriciteit. Gebruik van licht betekent dat nieuwe soorten apparaten en systemen, zoals biosensoren, kunnen worden gemaakt die goedkoper, sneller, kleiner en betrouwbaarder zijn tijdens het gebruikt, terwijl ze minder energie verbruiken. Qurin wordt de launching customer van het platform op het gebied van kankerdiagnostiek. De nieuwe biomarker-technologie van Qurin heeft tot doel kankersoorten in urine te detecteren, zoals longkanker en kanker van de dikke darm.