Header fallback 1

SPL Medical

Onvoorstelbaar. Zo noemt Harrie van Baars, werkzaam bij SPL Medical, dat hun unieke contrastvloeistof nog geen bredere bekendheid geniet. ‘Combidex’ krijgt het voor elkaar om uitzaaiingen van praktisch ieder type kanker zichtbaar te maken in een veel eerder stadium dan de huidige methodieken in een MRI-scan. Via onder meer een investering uit het Topfonds Gelderland moet het Nijmeegse SPL Medical Combidex wereldwijd op de markt brengen.

Wat doet Combidex precies?

Harrie van Baars, Chief Business Officer van SPL Medical: “Combidex is een contrastvloeistof die het mogelijk maakt om in een MRI-scan lymfeklieren zichtbaar te maken. Het is onder meer opgebouwd uit nanodeeltjes ijzer waardoor zelfs de kleinste details te zien zijn. Daardoor kun je al in een zeer vroege fase uitzaaiingen van bijvoorbeeld prostaatkanker opsporen en heel precies behandelen. Bovendien hoef je minder agressief te werk te gaan, simpelweg omdat de kanker een stuk kleiner is. Uiteindelijk heeft CombiDex de potentie om uitzaaiingen van alle ‘vaste ‘ kankers in het lichaam goed zichtbaar te maken, maar momenteel wordt het vooral gebruikt bij prostaatkanker.”

Hoe zijn jullie achter de werking van CombiDex gekomen?

“CombiDex bestaat eigenlijk al langer en is ooit ontwikkeld in Amerika. Daar besloten ze echter een andere koers te varen. Guerbet, een Frans bedrijf gericht op medische beeldtechnologie, heeft het toen overgenomen en er onderzoek op los gelaten. Uit strategische overwegingen besloten zij toen zelf een product te maken, in plaats van CombiDex door te ontwikkelen. Maar tegelijkertijd kwam Jelle Barendsz (hoogleraar Oncologie aan het Radboud UMC, red.) ermee in aanraking en die zag wél de voordelen van het product. Hij is er, in tegenstelling tot de industrie in Amerika, mee verder gegaan en maakt er nu furore mee in de medische wereld. Inmiddels zijn al duizenden patiënten geholpen. Of eigenlijk: bekeken. Iedereen is ervan overtuigd dat dit dé manier is om metastases (uitzaaiingen) zichtbaar te maken.”

Wat is het maatschappelijk belang van CombiDex?

“Prostaatkanker is an sich een langzaamgroeiende tumor, maar als je eenmaal een metastase hebt, is het eigenlijk altijd een one way street. Dat is triest natuurlijk, maar als je de tumor vroeg opspoort, is deze een stuk beter te behandelen. Dat verlengt de levensduur, maar geeft vooral ook een hogere quality of life. Dat laatste wordt enorm onderschat. Zo is het met de huidige techniek zo dat artsen tijdens een controle wel kunnen zien dat een patiënt mogelijk weer een uitzaaiing van kanker heeft, maar nog niet in welke hoedanigheid of welke vorm. Gevolg is dat een patiënt soms maanden moet wachten voordat hij duidelijkheid heeft en de juiste behandeling kan krijgen. Dat probleem nemen we met CombiDex weg.”

Wat hebben jullie met de financiering van Oost NL vanuit het Topfonds Gelderland gedaan?

“We hebben binnen SPL Medical feitelijk maar één doelstelling en dat is CombiDex succesvol naar de markt te brengen. Dat is dan ook waar het grootste gedeelte van het geld van Oost NL naar toe is gegaan. Om dat te bereiken zijn we nu bezig met klinisch onderzoek in binnen- en buitenland om ervoor te zorgen dat CombiDex een officieel geregistreerd medisch product wordt, zodat we het overal kunnen verkopen en gebruiken. Verder zijn we bezig met het optimaliseren van het productieproces om schaalvergroting mogelijk te maken.”

Zou je Oost NL als (mede-)investeerder aanbevelen in de medische sector?

“Absoluut. Ik ben al jaren bij meerdere ventures van Oost NL betrokken en heb gemerkt dat het een grote competentie in de Life Sciences-sector heeft. Ze doet grondig onderzoek voordat het investeert én stapt ook niet zomaar úit een bedrijf. Ze geven innovatie een kans en dat is een goede zaak. “

Video impressie